Varningar under februari

Under februari har vi på Säkerhetscenter gått ut med 10 varningar i appen.

Majoriteten av varningarna har rört bedrägerier av olika slag men vi har även rapporterat om stölder av kött, butiksnycklar och betalterminaler. När det gäller det sistnämnda användes dessa för att genomföra bedrägliga återköp. Återköp har även gjorts med hjälp av upphittade kvitton. I mitten av februari kom det in rapporter om att gärningspersoner bevakade kassalinjen för att komma över kunders kvitton. Dessa nyttjades sedan för att kunna få igenom falska returer på varor som överensstämde med kvittot i fråga.

I södra Sverige hörde ett flertal butiker av sig som mottagit falska 500-kronors sedlar och i Stockholmstrakten noterade polisen en ökning av antalet falska identitetshandlingar. De falska id-handlingarna användes för att plocka ut telefoner i andra personers namn och id-handlingarna som förfalskades var framförallt Skatteverkets identitetskort samt svenska körkort.

I övrigt varnade vi för nya bluffbolag som hamnat på Varningslistan och vi rekommenderade även butikspersonal att vara extra uppmärksamma vid signaturköp då en våg av stulna kort nyttjades för köp i fysiska butiker.
 

Majoriteten av de varningar vi på Säkerhetscenter går ut med i appen når samtliga användare, oavsett om man är medlem i Svensk Handel eller ej. För att ta del av samtliga varningar behöver man dock ange sitt medlemsnummer under ”Mina inställningar”

Mer information samt fullständig lista över våra varningar finns i appen eller i länken nedan. 

Publicerad: 2019.02.19 Senast uppdaterad: 2019.03.21

Skriv en kommentar