Månadens fråga

Hej! Jag jobbar i förbutiken och hanterar post och paket. Det blir ibland lite stökigt när vi nekar kunder att hämta ut paket, trots att vi tycker att vi följer våra regler. Hur ska vi agera, exempelvis om någon har en legitimation som inte alls liknar personen i fråga?

Hej!
Vi på Säkerhetscenter får allt oftare frågor om just detta. Inte sällan tvingas butiken neka någon att hämta ut ett paket och då blir det ofta ganska hårda ord, ibland även med inslag av hot eller våld. Ibland är det paketets ägare som står där, men som har glömt ID-handling eller har en ogiltig bild. Ibland är det en bedragare som vill ha ut någon annans paket. Det är ofta svårt att avgöra, så bemötandet bör vara samma, oavsett person. Grundregeln är, som alltid, att inte ta några onödiga risker. Agera inte polis. Hänvisa till de regler som paketleverantören satt upp och förklara att ni inte FÅR lämna ut paketet om ni inte kan vara säkra på att det är rätt person.

Ett vanligt problem är när någon visar upp en ID-handling med ett foto som inte liknar personen. Alla kan åldras och alla kan ha en dålig hårdag, men om fotot inte är välliknande så är inte ID-handlingen giltig för att hämta ut brevet/paketet. Då måste ni neka. En person kan vara sminkad, ha bandage i ansiktet, har rakat bort eller skaffat skägg eller ha hjälm på sig. OM ni inte kan se att det är samma person på kortet som i verkligheten så kan ni inte lämna ut paketet. I sociala medier för några dagar sedan fanns ett inlägg från en ung, glad kvinna. Hon visade en bild på sig innan hon kom till Sverige, iklädd en svart hijab som bara visade en del av hennes ansikte och en annan bild, nu i Sverige, i västerländska kläder med smink och utsläppt hår. Om hon hade haft den gamla bilden i sitt pass hade det förmodligen varit omöjligt att lämna ut ett paket, då bilden var så olik hennes nya jag.

Lösningen blir att skaffa en ny ID-handling med ett foto som bättre visar hur hon ser ut nu. Samma gäller förstås för hipstern som odlat ett trendigt skägg (eller rakat bort det) och för den som åldras snabbare än sitt foto. Fotot på ID-handlingen ska vara välliknande för att vara giltigt.

Publicerad: 2019.12.12 Senast uppdaterad: 2019.12.12

Skriv en kommentar