Nytt på Varningslistan

Under september månad minskade antalet polisanmälda fakturabedrägerier något. Detta är inget vi på Säkerhetscenter noterat då inflödet hit varit relativt konstant.

De första nio månaderna 2019 har antalet anmälda bluffakturor ökat med omkring 38 procent, enligt den officiella kriminalstatistiken. I drygt 65 procent av fallen har målsägande inte haft någon som helst kontakt med det bedrägliga företaget innan utskicket sker.

Under september publicerade vi tre nya företag på Varningslistan: Webinfo.nu, Stockholms Elbolag samt Loop.

Webinfo skickar ut fakturor avseende sökoptimering på Google trots att tjänsten aldrig beställts. Även Loop gör utskick utan tidigare kontakt där det ser ut som att man beställt domän och webbhotell. I det finstilta står det dock att detta endast är ett erbjudande och att avtalet aktiveras först när betalning är företaget tillhanda. Det bör tilläggas att det är högst osannolikt att webbhotellet i fråga ens existerar. Det tredje företaget som publicerats under september månad är Stockholm Elbolag. I de klagomål som Varningslistan tagit emot uppger de drabbade ofta att säljaren felaktigt påstår sig ringa från ens befintliga operatör. Säljaren som är väldigt påstridig erbjuder därefter kunden billigare el och samfakturering. Många känner sig överkörda vid själva samtalet och när fakturan kommer är summan betydligt högre än vad man kommit överens om. Det är svårt att komma fram till kundtjänst för att bestrida avtalet och väldigt snabbt kommer hot om att stänga av elen om man inte betalar.

Flest klagomål

De företag som drog på sig flest klagomål under september var VRE, Webinfo och Loop. VRE publicerades på Varningslistan i augusti. De skickar ut en blankett gällande uppdatering av företagsinformation i enlighet med GDPR. Genom att skriva under och maila tillbaka har man enligt VRE accepterat och förbundit sig att betala en avgift på närmare 24 000 kronor. Webinfo skickar, som nämnts tidigare, ut fakturor trots att tjänsten som står beskriven på fakturan (Google-sökord) inte har beställts. Loop skickar ut erbjudanden om domän och webbhotell som är utformade som fakturor.

Publicerad: 2019.10.16 Senast uppdaterad: 2019.10.16 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2020-03-11 14:01
11 mar 2020 kl 14:01

Turistmål.se skickar faktura på annons som jag inte godkännt att förnya. Har skrivit till företaget i deras mailkontakt att jag inte vill ha annons för ett år sedan. Får en ny faktura går inte att nå företaget på telefon mail facebok. Skickat rekomenderat brev som de ej löser ut utan fått brevet tillbaka i retur. Känner mig helt maktlös. Har skickat ert förslag på text på sms men vet inte om de läser nu återstår polisanmälan

Kommentar skapad 2020-03-13 10:16 Svensk Handel
13 mar 2020 kl 10:16

Hej!
På vår sida: https://www.svenskhandel.se/sakerhetscenter/varningslistan/hantera-bluffaktura kan ni läsa mer om hur man bestrider en felaktig faktura..
Har man skickat med rek och dom inte hämtat ut så har du ju bevis på att du ändå gjort allt du kunnat för att bestrida faktura.
Om du har några frågor går det även att maila oss på varningslistan@svenskhandel.se

Vänligen
Svensk Handel Varningslistan