Varning för kreditbedrägerier

Antalet kreditbedrägerier ökar. Bolag skickar in falska uppgifter till Bolagsverket för att deras rating ska öka. De handlar sedan på kredit, utan att ha avsikt att betala.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att några personer bildar ett antal aktiebolag. De låter bolagen vara vilande några år för att skapa en historik för att inte framstå som nystartade. Efter cirka tre år aktiveras bolagen genom att bolagsföreträdarna skickar in en årsredovisning till Bolagsverket. Årsredovisningen är helt påhittad.

När bolagets "fina" resultat är registrerat ger sig företrädare för bolaget ut och köper varor (bilar, byggmaskiner, telefoner) på kredit. Vid en kreditprövning ser bolagets ekonomi bra ut och bolaget får en hög kreditvärdighet. Detta sätt att registrera falska årsredovisningar är möjlig då det för många små bolag inte finns krav på revisor.

Var uppmärksam på kreditförfrågningar om kunden har få anställda, har legat vilande en längre tid och plötsligt visar kraftigt ökad omsättning. Använd exempelvis allabolag.se för att se bolagets historik.
Var även uppmärksam när det gäller nystartade bolag.

Har du råkat ut för ett kreditbedrägeri eller någon annan säkerhetshändelse? Anmäl här

Publicerad: 2016.10.28 Senast uppdaterad: 2016.10.28 Kategori: Säkerhet

Skriv en kommentar