Hoppa till innehåll

I somras trädde nya regler i kraft som gör att du nu har större möjlighet att själv bestämma var du vill ha ditt pensionskapital. Tidigare har din tjänstepension varit låst hos det bolag som din dåvarande arbetsgivare valde åt dig, men nu kan du själv bestämma över placeringen. Vår förmånspartner SH Pension berättar här vad som är bra att tänka på gällande de nya flyttreglerna.

45d22be7b07a4a3a8d43b1f84ad55824.png

Tjänstepensionen kan komma att stå för hälften av det du ska leva på när du går i pension. Därför är det bra att få lite koll på hur ditt sparande ser ut, inte bara det du sparar idag utan även hur det sett ut historisk. Har du haft många olika arbetsgivare har du förmodligen också många olika tjänstepensionsförsäkringar. Ett tips är då att samla alla i ett och samma bolag, så slipper du betala flera fasta avgifter. 

Se över dina placeringar

Är det länge sedan din tjänstepension tecknades har ditt kapital sannolikt placerats med en hög riskbenägenhet. Det beror på att den som har lång tid kvar till pension ofta tjänar på att välja till exempel aktiefonder, eftersom de förmodas ge en bättre värdeutveckling över tid. Men för dig med lite lägre riskbenägenhet kan traditionell förvaltning eller fonder med lägre risk passa bra. Traditionell försäkring är också ett bra alternativ ju närmare du kommer planerat uttag av pension. På så sätt riskerar du inte att pensionen blir lägre än vad du räknat med. 

Kostnadsfri rådgivning 

Hos SH Pension kan du få en kostnadsfri rådgivning och genomgång av dina tjänstepensioner. Du får då hjälp av en rådgivare att se över tidigare sparande och om valen som gjordes då, gällande till exempel om vald risknivå och förmånstagare fortfarande passar din livssituation. 

Hos SH Pension kan du samla dina tjänstepensioner i traditionell förvaltning – en trygg lösning som inte är så känslig för börsnedgångar. Du får hjälp med placeringarna och du behöver inte fatta några beslut själv. Traditionell förvaltning har både garanterad återbäring och historiskt sett hög avkastning (SH Pension har en av marknadens högsta snittavkastning; 7,21% de senaste 15 åren). 

Vill du vara mer aktiv i dina placeringar finns även fondförvaltning. Till skillnad från aktörer med tusentals fonder att välja mellan har SH Pension redan gjort ett urval åt dig med fonder de tror på. Det går också utmärkt att ha en kombination av traditionell- och fondförvaltning. 

SH Pension är kundägda vilket betyder att överskottet går tillbaka till dig som pensionssparar hos oss. Deras har inga rörliga löner eller provisioner – de tjänar alltså inte på att rekommendera dig några specifika försäkringar. Det innebär att du kan känna förtroende för att SH Pension alltid har ditt bästa för ögonen. 

Behöver du hjälp? Hör av dig till SH Pension 

Vill du ha hjälp att se över din pension är du välkommen att höra av dig till SH Pension. Här kan du få råd om din pension och få hjälp med att flytta sparande som gjorts historiskt. Det innebär att du har möjlighet att placera om och ändra risknivå även på tidigare pensionssparande. SH Pension har hjälpt företagare, dess ägare och anställda, i över 75 år med tjänstepension och trygghet både under arbetslivet och som pensionär. 

Vill du prata med SH Pension direkt, ring 0101-471 87 70 eller mejla: kontakt@shpension.se.  

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.