Hoppa till innehåll

I dagens osäkra tider är det extra mycket att tänka på för dig som är företagare. Hur ska du exempelvis göra med ditt pensionssparande och vilka sparformer finns det att välja på? Vår förmånspartner SH Pension hjälper till att reda ut just detta och förklarar hur du ska tänka kring avkastning, riskspridning och trygghet.

post-it-lappar-fragetecken.jpg
Vilka typer av sparande innebär högst risk?

Man kan säga att det finns två sätt att spara till sin tjänstepension; fondförsäkring eller traditionell försäkring. I en fondförsäkring står du själv för risken eftersom det inte finns någon garanti på det inbetalda beloppet. Sparar du i fonder, oavsett om det är aktiefonder- eller räntefonder, bör du alltså följa utvecklingen för att kunna göra justeringar om det behövs. Att ha väldigt mycket placerat i aktiefonder nära inpå pensionen är riskabelt om börsen vänder neråt. Det du kan tänka på för att sprida dina risker är att kombinera en fondförsäkring med det tryggare alternativet traditionell försäkring. Hur fördelningen bör se ut är svårt att säga eftersom det beror på din ålder och riskvillighet.

På vilket sätt är traditionell försäkring en tryggare placering?

Traditionell förvaltning är ett tryggare sätt att spara till tjänstepensionen eftersom en stor del av ditt sparande redan är garanterat, dessutom får du avkastning i form av en återbäringsränta. Hos SH Pension är återbäringsräntan i dagsläget 7% och deras snittavkastning senaste 15 åren är hela 7,21%.

Att spara i en traditionell försäkring är också enklare eftersom du inte behöver göra placeringsvalen själv. Pensionsbolaget gör det jobbet åt dig och ansvarar för att pengarna placeras i en portfölj av olika tillgångsslag. Vill du själv inte engagera dig och/eller är orolig över att pengarna skulle minska i värde är det alltså ett bra läge att flytta hela, eller delar av, ditt sparande till en traditionell försäkring.

Kan jag dra ned på mitt månadssparande till tjänstepension om mitt företag går dåligt?

Det är lätt att tro att tjänstepension ”bara” är ett komplement till den allmänna pensionen som kommer från staten, men det stämmer tyvärr ganska dåligt. Snarare är det så att tjänstepension kommer vara nödvändig eftersom den allmänna pensionen blir för låg för att leva på, för oss allra flesta. Utöver att ta ut lön, som gör att du får ta del av den allmänna pensionen, bör du som företagare alltid spara löpande till din tjänstepension. Det är dessutom väldigt förmånligt eftersom sparande till tjänstepension är avdragsgillt. Du kan med fördel spara mer i tider när det går bra för ditt företag, och lite mindre om det blir kärvt, men det är viktigt att fortsätta med månadsinbetalningarna oavsett. Även mindre summor spelar stor roll när de växer över tid. Dessutom kommer ofta tjänstepension med ett trygghetspaket som skyddar mot sjuk- och olycksfall, vilket ger dig ekonomisk ersättning om något oväntat skulle hända. Slutar du betala in till din tjänstepension faller även trygghetsförsäkringarna bort.

Behöver du hjälp? Hör av dig till SH Pension

Som medlem i Svensk Handel har du möjlighet att få en kostnadsfri rådgivning oavsett om du helt saknar tjänstepensionslösning eller om du har ett befintligt sparande som du vill få ett utlåtande om. Kontakta vår förmånspartner SH Pension på kontakt@shpension.se så får du hjälp, de vet vad som krävs för att skapa långsiktig ekonomisk trygghet för dig som driver företag.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.