Igår den 21 maj publicerade den Europeiska kommissionen en ny inre marknadsstrategi som lyfter flera konkreta åtgärder inom centrala områden för att nå en enhetlig, enkel och sömlös inre marknad. Förslagen syftar till att minska antalet hinder, förenkla regler och bidra till företagens tillväxt.
I en tid präglad av geopolitisk oro och ekonomisk osäkerhet lyfter EU-kommissionen fram den inre marknaden som EU:s främsta verktyg för tillväxt, stabilitet och strategisk självständighet. Med ett BNP på 17 biljoner euro och 450 miljoner konsumenter är den inre marknaden inte bara en ekonomisk motor – den är en garant för välfärd, konkurrenskraft och solidaritet – och gör EU till en stark aktör globalt.
I en mer osäker tid och omvärld än tidigare är det välkommet att EU-kommissionen fortsätter att verka för ökad konkurrenskraft och föreslå nödvändiga åtgärder på ett brett plan för att målet ska kunna nås.
Anna Svärd
näringspolitisk expert på Svensk Handel
Den inre marknaden har funnits i över trettio år. Trots dess framgångar kvarstår många hinder, ofta samma som för två decennier sedan. Kommissionen föreslår genom strategin en ny metod: inte nödvändigtvis fler regler, utan mer ambition och engagemang för att genomföra de regler som redan finns. Ett antal områden har pekats ut som särskilt viktiga som kopplas ihop med ett antal konkreta åtgärder. Dessa är:
Åtgärda hinderpå den inre marknaden genom att bl.a. motverka komplex lagstiftning, reformering av standardiseringssystem, harmonisering av producentansvar samt verktyg för att motverka territoriella begränsningar.
Utveckla den europeiska tjänstemarknaden. Sektorer såsom bygg, detaljhandel, affärstjänster och energi pekas ut som särskilda motorer för tillväxt.
Underlätta för små och medelstora företag att växa inom EU genom att minska byråkrati, förenkla gränsöverskridande verksamhet ochförbättra tillgång till finansiering.
Mer digitalisering genom t.ex. fler digitala verktyg och system, men även initiativ som digitala produktpasset (DPP) eller e-faktureringsmöjligheter.
Regelförenkling och bättre efterlevnad av inre marknadsregler genom att bl.a. förebygga inremarknadshinder, åtgärder för bättre samarbete mellan medlemsstater och EU-kommissionen.
Strategin belyser även de problem som följer av den allt mer omfattande direktimporten av produkter från tredjeland via onlinemarknadsplatser som sällan uppfyller de högt ställda europeiska produktkraven eller utgör piratkopior. I detta hänseende föreslås olika åtgärder, däribland bättre samarbete mellan relevanta marknadskontrollmyndigheter och en EU-marknadskontrollmyndighet som kan ingripa i vissa fall.
–I en mer osäker tid och omvärld än tidigare är det välkommet att EU-kommissionen fortsätter att verka för ökad konkurrenskraft och föreslå nödvändiga åtgärder på ett brett plan för att målet ska kunna nås, säger Anna Svärd, näringspolitisk expert på Svensk Handel.
Svensk Handel arbetar med att följa arbetet med genomförande av inremarknadsstrategin och eventuella förslag framgent, både på plats i Bryssel och i Stockholm. Parallellt med strategin lanseras även ett antal omnibusförslag bland annat kopplat till den gröna och digitala omställningen. Dessa kommer nu att förhandlas i sedvanlig ordning.
Svensk Handel välkomnar särskilt de omnämnda förslagen som kopplar till problematiken med inflödet av hälsofarliga produkter från tredjeland. Det är ett steg i rätt riktning men måste nu snabbt komma på plats för att det ska få avsedd effekt och inte drabba svenska företag mer.
Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!