Hoppa till innehåll

Nytt AI-regelverk tas fram i EU – Svensk Handel bevakar handelns intressen

Nyligen presenterade EU-kommissionen ett förslag till regelverk kring hur AI-teknik ska få användas. Svensk Handel välkomnar regelverket, men ser ett antal farhågor.

c5960205053e479493e72411654811f9.jpg

AI, eller artificiell intelligens, blir ett allt viktigare verktyg för handeln. AI-tekniken används bland annat i rekryteringsprocesser, för att bedöma eventuella arbetsmiljörisker och för att säkra en mer hållbar handel. Mer träffsäkra prognoser gör att transportflöden blir effektivare.

Kommissionens regelverksförslag är ambitiöst

I takt med att AI-teknik implementeras i allt högre utsträckning ute i samhället och näringslivet samt blir mer närvarande i individers liv, har EU-kommissionen presenterat ett förslag till regelverk för hur AI-teknik ska få användas i Europa.

Regelverket är ambitiöst och utgår ifrån ett riskbaserat förhållningssätt, alltså att ett användande av AI som anses oacceptabelt, så som att exempelvis ranka medborgare i samhället, förbjuds. Andra tekniker, som klassas som ”högrisk”, exempelvis självkörande fordon, får transparenskrav, rapporteringskrav och krav på att genomföra konsekvensbedömningar innan tekniken används.

Slutligen finns även AI-teknik som inte anses vara speciellt farlig och som inte kan anses innebära en särskilt stor risk för användaren. För dessa ”lågrisk-tekniker” tillskrivs lägre krav, exempelvis kring kategorisering av biometriska data.

Svensk Handels arbete och ståndpunkt

Svensk Handel välkomnar det förslag som presenterats av Kommissionen då vi ser att det finns ett behov av tydliga ramar för hur AI-teknik får användas. Det är viktigt att regelverket finns på plats för att bibehålla en hög nivå av tillit hos både användare och konsumenter. Med det sagt är förslaget inte felfritt, utan Svensk Handel ser ett fåtal farhågor. Det är viktigt att det riskbaserade förhållningssättet utgår ifrån hur tekniken faktiskt används i det enskilda fallet och inte att den kan användas på ett riskfyllt sätt.

En ytterligare viktig aspekt att ta hänsyn till är att det måste finnas en tydlighet mellan aktörerna i värdekedjan. Handlare är ofta användare av tekniken, och det är endast i få fall det är dem själva som utvecklar den. Att det är utvecklaren som i första hand bär ansvar för att tekniken uppfyller de krav som föreskrivs i AI-förordningen är därför grundläggande. För att bibehålla en hög nivå av säkerhet och tillit hos konsumenten är det alltså viktigt att handlare, som användare av tekniken, får rätt information av utvecklarna så att de på ett tydligt och lättillgängligt sätt kan informera kunder, besökare och personal om hur och när tekniken används.

Under de kommande månaderna kommer Svensk Handel fortsätta engagera sig i lagstiftningsarbetet genom konsultationer, politiska möten och avstämningar med medlemsföretag. Har du eller din verksamhet några frågor gällande den kommande AI-lagstiftningen? Hör mer än gärna av dig till oss på Svensk Handel så ger vi dig mer detaljer!

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
bildmontage-for-ukraina-(1).jpg

Svenska Alarm valde ukrainsk leverantör mitt i kriget

NyhetSvenska Alarm har sedan krigets utbrott köpt hårdvara från ukrainska Ajax Systems.
forpackningar1.png

NPA återför överskott på 350 miljoner till anslutna producenter

NyhetNäringslivets Producentansvar (NPA) återför ett överskott om cirka 350 miljoner kronor till anslutna producenter.
div-bilder-nyhetsbrev-(2).jpg

Apoteket fördubblade antalet fossilfria e-handelsleveranser

NyhetE-handeln ställer i snabbt takt om till fossilfria leveranser. Ett 20-tal företag har anslutit sig till branschöverenskommelsen.
summit-2_26-maj_1.png

Retail Media växer fram som ny intäktsmotor

NyhetRetail Media har seglat upp som ett av de hetaste områdena inom handel just nu. Gå med i Svensk Handels Retail Media Community!
bildmontage-for-ukraina-(3).jpg

H&M driver åtta butiker i Ukraina – skapar hundratals jobb

NyhetTrots kriget i Ukraina är H&M fortsatt närvarande med 8 butiker i landet. Totalt sysselsätter H&M nära 400 medarbetare i Ukraina.
bildmontage-for-ukraina-(2).jpg

Kaffeimportör hjälper Ukraina dubbelt

NyhetThe March Initiative importerar och säljer kaffe som produceras i Ukraina till Sverige. Vinsten skänks tillbaka i form av sjukvårdsmaterial.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Vi finns här för dig i sommar

NyhetÄr du i medlem i Svensk Handel, eller journalist? Oss når du hela sommaren.
lagbok-klubba.jpg

Flera viktiga segrar för tryggare handel – nya rutiner hos polisen ett av många framsteg

NyhetGenom påverkansarbete, samverkan och konkreta verktyg har flera viktiga steg tagits i rätt riktning den senaste tiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.