Hoppa till innehåll

Från och med 1 november 2020 är inte signatur längre en godkänd metod att identifiera kunden med. Nu gäller PIN-kod vid kortköp med svenska kort. Försök att genomföra kortköp med signatur kommer härmed avvisas av svenska kortutgivare.

betalning-betalkort-i-pad.jpg

Den 14 september 2019 infördes nya regler om stärkt kundautentisering inom EES* för att minska risken för bedrägerier. Den 15 maj 2020 meddelade den Europeiska Bankmyndigheten (EBA) att signatur inte längre är en godkänd metod att identifiera kunden, då kortutgivaren inte kan verifiera den.

Kontaktlösa betalningar och utländska kort

Kontaktlösa betalningar fungerar som tidigare, vilket innebär att transaktioner under 400 kronor fortsatt inte behöver verifieras med PIN-kod.

Kort utgivna utanför EES (till exempel USA, Kina och Ryssland) omfattas inte av EUs regelverk, och kan därför fortsatt verifieras med signatur.

* EES – Europeiska ekonomiska samarbetsområdet – är ett samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Island, Liechtenstein och Norge.

Vad innebär PSD2?

PSD2 – Payment Services Directive 2 – är ett EU-direktiv som syftar till att öppna upp och stimulera konkurrensen inom betalningsmarknaden samt för att skapa bättre förutsättningar för säkra och effektiva betalningar. Regelverket omgärdar aspekter såsom säkerhet och transparens kring användares och leverantörers rättigheter och skyldigheter och inbegriper bland annat:

  • nya tekniska standarder (Regulatory Technical Standards - RTS) som syftar till att harmonisera och standardisera regelverken kring betalningar inom EU

  • starkare autentisering/identifiering (Strong Customer Authentication, SCA) vid kortköp, som syftar till att minska bedrägerier.

Regelverket omfattar kortutgivare och kortinlösare samt påverkar dig som tar betalt med kort.

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.