Hoppa till innehåll

Pessimistisk trend för butiks- och e-handlare håller i sig

Prisuppgångar och osäkerhet kring omvärldsutvecklingen leder till att stora delar av handeln fortsatt tror att kommande tre månader blir tuffa utifrån såväl försäljning, antalet anställda som lönsamhet. Det visar Handelsbarometern för april månad.

7d80934f36d64590b53bf76ecef9a405.jpg

Störst förändring noterar den fysiska butikshandeln, som backar med 2,9 enheter jämfört med föregående månad, till ett indikatorvärde på 92,2. Det neutrala värdet är 100, vilket innebär att butikshandeln fortsatt har negativa framtidsförväntningar på de tre kommande månaderna.

- De ökande priserna spär på handlarnas oro. Särskilt anmärkningsvärd är den stora nedgången i förväntningarna på lönsamhet som finns inom dagligvaruhandeln. Konkurrensen gör att även dagligvaruhandlare har svårt att höja priserna i samma utsträckning som de egna inköpspriserna stiger, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Efter många starka månader under pandemin har e-handlarnas framtidstro på senare tid avtagit. Så även denna månad, då en minskning med 1,6 enheter ger ett indikatorvärde på 98,6. Detta innebär att e-handlarnas framtidstro är övervägande pessimistisk för första gången sedan i maj 2020.

- E-handelns fallande framtidsförväntningar beror till största delen på pessimistiska utsikter gällande lönsamheten. Även här spelar givetvis ökade priser en stor roll. Ju dyrare det blir med varor och tjänster, desto större blir konkurrensen om kunderna, samtidigt som dessa håller hårdare i plånboken, säger Johan Davidson.

Partihandeln går mot strömmen - handlarnas framtidstro ökar

Partihandeln sticker ut i månadens Handelsbarometer genom att vara den enda delen av handeln där framtidstron faktiskt ökar. Upp 2,3 enheter jämfört med föregående månad till ett indikatorvärde på 94,4. Trots uppgången är alltså framtidsförväntningarna för kommande tre månader fortsatt negativa.

- Partihandelns förväntningar föll ganska stort föregående månad. Den mätningen gjordes strax efter att kriget mot Ukraina brutit ut. Det är möjligt att denna mindre återhämtning nu i april speglar att de värsta farhågorna, åtminstone för stunden, har ersatts av snäppet mer hoppfulla förväntningar avslutar Johan Davidson.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.