Hoppa till innehåll

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

sommarrapport-mockup.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

43 procent av handlarna tror på en ökad sommarförsäljning, vilket är en markant ökning jämfört med föregående år, då motsvarande siffra var 26 procent. Det är alltså en mer optimistisk bransch jämfört med för ett år sedan. Fortsatt är det dagligvaruhandeln som har störst förhoppningar om god försäljning under sommaren.

– Sommarmånaderna är viktiga försäljningstider för många inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Turismens betydelse ska inte underskattas, och givet positiva signaler om att inflationen är på nedgång vågar handlarna nu tro på en bättre försäljning än förra året, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

Handeln skapar fler arbetstillfällen i sommar

Sommarmånaderna medför ett ökat behov av sommarvikarier och extrajobb. 42 procent av detaljhandlarna anger att de planerar att anställa extrapersonal under sommaren, vilket förväntas skapa drygt 18 000 extra arbetstillfällen, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Flest arbetstillfällen förväntas skapas inom dagligvaruhandeln.

Sverige är ett handelsland. Vi är näringslivets största arbetsgivare och bidrar med över 300 miljarder kronor i skatteintäkter. Vi gläds verkligen åt att branschen kan ta emot fler extrajobbare i år. Den arbetslivserfarenhet som man får inom handeln är värdefull för framtiden. För många är det en biljett in på arbetsmarknaden.
Maria Mikkonen
chefsekonom på Svensk Handel

Sill och glass givna val till midsommarafton

Runt om i landet är det många som ser fram emot midsommarafton. I vanlig ordning är det klassiska produkter som vi inhandlar till midsommarbordet. Särskilt populärt är givetvis sillen, men också andra produkter som hör midsommar till, som glass och färsk fisk.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.