Hoppa till innehåll

Minskad köpkraft slår hårt mot modehandeln

Svensk Handels Stilindex för augusti månad visar på en nedåtgående trend för såväl kläd- som skohandeln. Kunderna håller allt hårdare i plånboken till följd av höjda boräntor, hög inflation och dyrare elräkningar, vilket slår hårt mot en redan pressad bransch.

0c88eec0a8174132949c07d6fd841fde.jpg

 

Butiker och e-handel

Augusti
2022–2021

Augusti
2022–2019

Ackumulerat 
22 / 21

Ackumulerat 
22 / 19

Kläder-2,5%0,8%18,3%3,6%
Skor-7,6%-20,8%13,1%-19,7%
Kommentarer från Svensk Handel

- Augusti brukar vara en stark månad för modehandeln, då vi uppdaterar garderoben inför hösten och nya skolkläder ska köpas till barnen. Därför är det oroväckande med en tillbakagång jämfört med 2021. Nu ser vi att konsumenter håller hårdare i plånboken och har en avvaktande inställning till köp, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel

- Vi ser att handlarnas lönsamhet blir allt mindre till följd av ökade inköpspriser. Utöver detta oroas vi för de kostnadsökningar butikerna står inför till följd av skyhöga elpriser och hyresavtal som riskerar att öka kraftigt till följd av hög inflation, säger Sofia Larsen.

- Nu är det av yttersta vikt att nästa regering, oavsett sammansättning, inser allvaret och agerar skyndsamt för att dämpa de skenande elpriserna. Annars är risken för än fler konkurser inom handeln stor, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.