Hoppa till innehåll

Fortsatt tufft läge för modehandeln

Trots positiva siffror i november månads Stilindex finns det inte särskilt många skäl för svenska modehandlare att jubla. Hög inflationsnivå, kommande hyreshöjningar och skenande elpriser gör att det finns en stor oro inför handelns viktigaste försäljningshögtid, julhandeln.

a86f9ebdeaa7443794b4de2473b1e6f1.jpg

Klädhandeln noteras för en marginell ökning på 2,2 procentenheter jämfört med samma månad föregående år, även skohandeln redovisar positiva siffrorpå 5,7 procentenheter.

Butiker och e-handelNovember 2022-2021November 2022 - 2019Ackumulerat 2022-2021Ackumulerat 2022-2019
Kläder

2,2 %

13,9 %13,2 %4,1 %
Skor5,7 %3,3 %9,1 %-16,8 %
Kommentarer från Svensk Handel

- Man ska inte dra allt för stora slutsatser av november månads positiva siffror. Siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser. Vi vet med oss att inflationen stigit på sistone, så tyvärr tvingas vi konstatera att situationen fortsatt är tuff för landets modehandlare, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Black Week gav många handlare ett visst andrum, givet att skor och kläder är bland de mest populära köpen som görs. Nu blickar vi framåt mot en julhandel som blir viktigare än på länge. Många handlare behöver en bra julhandel för att kunna ta igen svagare handelsmånader som januari och februari, säger Sofia Larsen.

- Vi pratar ofta om att modehandeln är extremt säsongsbetonad. Detta visade sig på nytt när den första snön kom i stora delar av landet. Många handlare vittnar om att mer typiska vinterplagg som kängor och tjockare jackor nu säljs i större utsträckning, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.