Hoppa till innehåll

Lyckad julhandel blir avgörande för en hårt prövad modehandel

Tuffa ekonomiska tider skapar stora utmaningar för den hårt prövade modehandeln. Svensk Handels Stilindex för oktober visar på en marginell ökning för klädhandeln och ett betydande tapp för skohandeln.

75abb9c48acd4284af2028c7efe61cc0.jpg

Runt hörnet väntar handelshögtider som Black Friday och julhandel som blir mycket viktiga för branschen.

Klädhandeln noteras för en marginell ökning på 0,2 procentenheter jämfört med samma månad föregående år, samtidigt som skohandeln tappar hela 5,8 procentenheter.

Butiker och e-handelOktober 2022-2021Oktober
2022 - 2019Ackumulerat 2022/2021Ackumulerat 2022/2019
Kläder

0,2%

0,014,6%3,1%
Skor-5,8%-18,6%9,6%-19,1%
Kommentarer från Svensk Handel

- Månadens siffror är oroväckande svaga. Effekterna av inflation och höga räntor gör att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Det slår hårt mot en redan hårt prövad modehandel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Modehandeln påverkas i hög utsträckning av vädermässiga förhållanden. Oktober var varmare än normalt, vilket gjort att inköpen av varmare jackor och skor fortfarande låtit vänta. Många gånger är det först när strumporna blir blöta på vägen till jobbet som vi inser att vinterskorna behöver inhandlas, säger Sofia Larsen.

- Nu stundar Black Friday och julhandeln som brukar ge modehandeln en välbehövlig skjuts försäljningsmässigt. Vi hoppas att så även blir fallet i år. Med en långdragen pandemi bakom oss, och allt tuffare ekonomiska tider att vänta, blir en lyckad julhandel avgörande för många butikers överlevnad, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.