Hoppa till innehåll

Modehandeln stod pall i september

Stilindex från Svensk Handel visar på att kunderna, trots det oroliga läget, fortsatt ser ett behov av att handla kläder och skor. Men positiva siffror till trots råder det inga tvivel om att handlarna går en oviss vinter till mötes.

69bb2e32be1347c6b49f491cbe79e1cf.jpg
Butiker och e-handelSeptember 2022-2021September 2022 - 2019Ackumulerat 22/21Ackumulerat 22/19
Kläder

5,2 %

3,0 %16,6 %3,5 %
Skor7,7 %- 15,4 % 12,3 %- 19,2 %
Kommentarer från Svensk Handel

- Det är givetvis glädjande att septembersiffrorna är på plus, givet det osäkra läget handeln befinner sig i, med hög inflation, höjda boräntor och dyrare elräkningar. Man ska även komma ihåg att september är en månad då vi gärna uppdaterar garderoberna efter sommaren, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Samtidigt ska man inte dra allt för stora växlar av månadens positiva siffror. Modehandeln går en tuff vinter till mötes. Lönsamheten minskar då inköpspriserna ökar och kunderna håller hårdare i plånboken. Det är svåra utmaningar för en redan hårt prövad bransch, säger Sofia Larsen.

- Många av våra medlemmar inom modehandeln uttrycker nu en stark oro för kommande hyreshöjningar. Svensk Handel är tydliga med att tillfälliga inflationstoppar inte ska få ligga till grund för en ny hyresbas. Här krävs en generell översyn av hyressättningen, avslutar Sofia Larsen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.