Hoppa till innehåll

Dagens regelverk kring kamerabevakning innebär betydande utmaningar och kostnader för svenska handelsföretag. Användningen av kameror som en del av säkerhetsarbetet är idag en absolut nödvändig del för att förhindra och utreda brott.

0f7277cdd5d44a51a1ea3bd4169bec21.jpg

Kamerabevakning är också en viktig komponent för att kunna tillförsäkra de anställda en trygg och säker  arbetsplats. Idag förväntas en ansvarsfull arbetsgivare ha inkluderat kameror i säkerhetsarbetet. Inte sällan krävs just bildmaterial som bevis för att kunna inleda och slutföra en juridisk process.

Integritet i enlighet med Kamerabevakningslagen och GDPR

Kamerabevakning kan innebära ett intrång i den personliga integriteten för de som bevakas, inte minst gäller det de individer som arbetar på en kamerabevakad arbetsplats. Den som avser att bedriva kamerabevakning på sin arbetsplats har därför ett stort ansvar att se till att bevakningen uppfyller kraven i Kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen (GDPR).

Nedan kan du ta del av en juridisk vägledning för kamerabevakning och exempel på formuleringar för butiker som använder kameror i verksamheten. Där finns även en konsultation om kamerabevakning samt en vägledning om kamerabevakning i handeln framtagen av Svensk Handel och Handelsanställdas förbund. Dokumenten är medlemsexklusiva och kräver att du loggar in för att kunna ta del av dem. 

Läs gärna mer om kamerabevakning på Arbetsgivarguiden här.

Vi hjälper dig

Du som är medlem i Svensk Handel kan ringa in till oss och få svar på dina frågor. Är du inte medlem ännu? Läs om vad du får i ett medlemskap här >

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.