Hoppa till innehåll

Medlemmar berättar: Manfreds – Herrekipering i tre generationer

-Det känns väldigt bra att det finns någon att vända sig till och som hjälper oss i vårt dagliga arbete. Sedan 1929 är Manfreds herrekipering ett välkänt inslag på affärsgatan i Vadstena. Den anrika klädesbutiken drivs sedan 2005 av bröderna Klas och Mats Manfred. Som medlemmar i Svensk Handel får de all nödvändig experthjälp för att klara det vardagliga arbetet med verksamheten.

cropped-cs_manfreds_9sep_2021-18.png
Vem är den typiska Manfreds-kunden?

‒ En stilmedveten man i alla åldrar! Jag skulle säga att många av våra kunder handlar efter säsong och flera plagg på samma gång. Tack vare att vår butik funnits här i snart 90 år är flera av våra kunder barn och barnbarn till gamla kunder, vilket är jättekul.

Vilka har varit era stora utmaningar de senaste åren? 

‒  När pandemin slog till var det som att vrida på en kran och vi tappade initialt 40 – 45 procent av vår omsättning. Tack vare stödpaket som hyresnedsättning och omställningsstöd klarade vi oss genom krisen ganska bra. Tillsammans med andra som driver butik här i Vadstena bestämde vi oss också tidigt för att hålla fast vid våra vanliga affärstider, vilket gynnade hela affärsdistriktet.

Många pratar om ”butiksdöden”. Vad gör ni annorlunda?

‒ Vår styrka är att vi ger personlig service till våra kunder. Att vi funnits på samma plats länge skapar också en ”mysfaktor” som jag tror gör att våra kunder vill handla här. Vi syns också mer i digitala kanaler. Även om vi har inte har en webbutik så hör kunder av sig till oss på sociala medier och frågar efter ett visst plagg. Det har blivit en egen form av näthandel kan man säga.

Vad gör medlemskapet i Svensk Handel för er?

‒ Jättemycket! Vi har alltid varit medlemmar i Svensk Handel och fått hjälp med allt från bra pensionsförsäkringar till råd om arbetsrättsfrågor från experter. Det känns väldigt bra att det finns någon att vända sig till och som hjälper oss i vårt dagliga arbete. Vi deltar också ofta i digitala möten för att hålla oss uppdaterade om läget i handeln och hur andra handlare jobbar i olika delar av landet.

Finns förutsättningar att driva en klädesbutik här i hundra år till?

‒ Det hoppas vi såklart. Vi har haft en bra utveckling här i Vadstena och bara under 2020 öppnade tre nya butiker i lediga lokaler här i affärsdistriktet. Att det finns folk som knackar på dörren och vill hitta affärslokaler gör att vi ser på framtiden för alla butiker här med tillförsikt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.