Hoppa till innehåll

Avtalsrörelsen i handeln har startat. Tuffa ekonomiska tider, vikande försäljning och ökade kostnader för företagen oroar Svensk Handel. Vd Sofia Larsen och förhandlingschef Ola Axelsson ger senaste nytt i Svensk Handels serie Avtalsnytt.

– Många företag har en otroligt tuff situation just nu med minskad försäljning och ökade kostnader. Ska vi ha kvar jobben och företagen i den svenska handeln kan vi inte landa på för höga lönenivåer i avtalsrörelsen, säger Sofia Larsen, vd Svensk Handel.  

Samtidigt går Handelsanställdas förbund fram med de högsta lönekraven på decennier.

– Med tanke på att handeln nu möter lågkonjunkturen är det väldigt oroväckande, säger Sofia Larsen.

”Ge fler chansen till ett jobb i handeln”

Svensk Handel vill se oförändrade i ingångslöner och ge företagen större löneutrymme att premiera butikens trotjänare. Idag tjänar en 19-årig utan utbildning och erfarenhet cirka 23 000 kronor.

– Vi vill fortsätta att vara en viktig jobbmotor och ge fler chansen till ett jobb i handeln, då kan trösklarna inte höjas ytterligare. Vi ska komma ihåg att allra tuffast har den som inte har ett jobb att gå till, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

En annan viktig utgångspunkt för Svensk Handel är att företagen måste ha möjlighet att bemanna på det sätt som verkligheten kräver.

– Butikerna måste helt enkelt ha möjlighet att bemanna butiken på de tider när det är extra mycket kunder i butiken, säger Ola Axelsson.

Den 31 mars löper kollektivavtalen för anställda inom butiker, lager och e-handel ut.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.