Hoppa till innehåll

Avtalsrörelsen i handeln har startat. Tuffa ekonomiska tider, vikande försäljning och ökade kostnader för företagen oroar Svensk Handel. Vd Sofia Larsen och förhandlingschef Ola Axelsson ger senaste nytt i Svensk Handels serie Avtalsnytt.

– Många företag har en otroligt tuff situation just nu med minskad försäljning och ökade kostnader. Ska vi ha kvar jobben och företagen i den svenska handeln kan vi inte landa på för höga lönenivåer i avtalsrörelsen, säger Sofia Larsen, vd Svensk Handel.  

Samtidigt går Handelsanställdas förbund fram med de högsta lönekraven på decennier.

– Med tanke på att handeln nu möter lågkonjunkturen är det väldigt oroväckande, säger Sofia Larsen.

”Ge fler chansen till ett jobb i handeln”

Svensk Handel vill se oförändrade i ingångslöner och ge företagen större löneutrymme att premiera butikens trotjänare. Idag tjänar en 19-årig utan utbildning och erfarenhet cirka 23 000 kronor.

– Vi vill fortsätta att vara en viktig jobbmotor och ge fler chansen till ett jobb i handeln, då kan trösklarna inte höjas ytterligare. Vi ska komma ihåg att allra tuffast har den som inte har ett jobb att gå till, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

En annan viktig utgångspunkt för Svensk Handel är att företagen måste ha möjlighet att bemanna på det sätt som verkligheten kräver.

– Butikerna måste helt enkelt ha möjlighet att bemanna butiken på de tider när det är extra mycket kunder i butiken, säger Ola Axelsson.

Den 31 mars löper kollektivavtalen för anställda inom butiker, lager och e-handel ut.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
charlie-weimers.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Charlie Weimers (SD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
alice-teodorescu-mawe.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.