Hoppa till innehåll

Den 1 juli börjar en lag gälla som syftar till att ge ett ökat konsumentskydd vid köp i e-handeln. Lagen innebär att betalalternativen ska visas i en anpassad ordning vid checkout, där direktbetalning främjas framför kreditbetalning.

829c285a342949aeac40f71ee5506572.jpg

På grund av en ökad överskuldsättning vill regeringen nu begränsa marknadsföringen av kreditköp och låta konsumenten göra ett aktivt val av betalsätt.

Vad är ditt ansvar som e-handlare?

Det är betaltjänstleverantörernas ansvar att säkerställa att lagen uppfylls, inte ditt som e-handlare. Kortfattat: om en konsument som köper varor eller tjänster online kan välja ett betalsätt som innebär att en kredit inte lämnas, ska betaltjänstleverantören se till att ett sådant betalsätt visas först. Ett betalsätt som innebär att en kredit lämnas får heller inte vara förvalt i checkouten.

Svensk Handel anser att det kan vara rimligt att konsumenter gör ett aktivt val av betalsätt och därmed också ett aktivt val av att ta en kredit. Dock är frågan om det är rimligt att man som konsument och regelbunden kund till e-handelsföretaget måste välja betalsätt varje gång man gör ett köp.

Kreditbetalning bör vara ett medvetet val

För en långsiktig och välmående handel måste utgångspunkten vara en sund konsumtion och kontrollerad användning av krediter. Denna avvägning gynnar såväl handeln som den enskilde konsumenten och skapar ömsesidigt förtroende för båda parter över tid.

Det bör nämnas att krediter ger möjlighet till finansiering av köp, särskilt vid inköp av dyrare varor och tjänster. Krediter kan vara hushållsekonomiskt fördelaktiga för konsumenter som vill fördela en större utgift över en längre tid. Med hänvisning till konsumentkreditlagen kan en kredit, som används på rätt sätt, dessutom innebära ett tryggare köp med bättre skydd av konsumentens intressen än direktbetalning.

Otydlig lag leder till olika tolkningar

Lagen är en konsekvens av en ökad överskuldsättning i samhället, inte enbart från e-handeln utan av en generell ökning av lån och krediter. Svensk Handel har efterfrågat en grundlig dialog med branscherna som berörs vid utformningen av lagen, inte minst för att tolkningen av lagen har varit och är svår.

Effekterna har blivit att olika betaltjänstleverantörer har olika tolkningar och upplägg för utformningen av checkouten vid köp online. Nu återstår och se vilka effekter som lagen medför, såväl för konsumenten som för e-handlaren, och inte minst för överskuldsättningen. 

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.