Hoppa till innehåll

På grund av händelseutvecklingen i Ukraina uppmanas organisationer med viktiga samhällsfunktioner och kritisk infrastruktur att ha en ökad beredskap och förberedelse för möjliga cyberintrång. I samverkan med Truesec Group rekommenderar Svensk Handel därför företag med ovan nämnda funktioner att vidta följande åtgärder.

8ec34781fabe420d8fb21f1390dcf37b.jpg

Om du inte har kompentensen på plats internt, ta hjälp utifrån. Att snabbt kunna upptäcka och avvärja dataintrång är otroligt värdefullt.

 • Se till att kritiska funktioner som är beroende av hög anslutning har tillräcklig bandbredd och skydd för att motstå en ihållande DDoS-attack. Detta är särskilt viktigt för finansinstitutioner eftersom sådana organisationer har blivit måltavlor två gånger i Ukraina under den senaste perioden/veckan.

 • Se till att du har rätt detekterings- och begränsningskapacitet. Verifiera EDR/XDR-täckning och åtgärda eventuella luckor som en prioritet.

 • Kontrollera alla internetanslutna applikationer, med särskild uppmärksamhet på kritiska ICS-enheter. Koppla omedelbart bort alla internetanslutna enheter som inte behöver vara anslutna.

 • Se till att alla internetanslutna ICS-enheter har korrekt åtkomstkontroll.

 • Byt ut och ersätt föråldrad hård-­ och mjukvara för att motverka sårbarheter som över tiden exponerats och för att få avsedd funktion och tillräcklig säkerhet.

 • Aktivera multifaktorautentisering (MFA) för alla exponerade tjänster där det är möjligt. Överväg att ta bort åtkomst till tjänster som inte stöder MFA.

 • Se till att alla internetanslutna enheter och applikationer är uppdaterade.

 • Ta regelbundet säkerhetskopior på den information som du inte kan vara utan. Kontrollera att säkerhetskopian lagras offline.

 • Se till att din organisation har korrekta rutiner för incidenthantering, inklusive telefonlistor till kritisk personal.

 • Gör ett utskick där ni ber kollegor och entreprenörer att vara extra vaksamma när det gäller e-post, chattar, onlinemöten och telefonkommunikation.

 • Vi rekommenderar också starkt att du läser rekommendationerna från CISA (Cybersecurity & Infrastructure Security Agency) angående kritisk infrastruktur.

En sista mer allmän rekommendation rör kommunikationen till media i de fall man utsätts för ett angrepp. I ett känsligt läge blir tonläget lätt uppskruvat. Cyberangrepp är ofta till för att skrämmas, och okunnighet kan öka rädslan. Var tydliga med vad som hänt, så att inte otydlig kommunikation ger utrymme för rädsla, för det är oftast precis det angriparen vill.

Är ni osäkra så kontakta omedelbart ett professionellt cybersäkerhetsföretag för hjälp att utvärdera vad som hänt. Och glöm inte att även polisanmäla det inträffade.

För mer information se här.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.