Hoppa till innehåll

På grund av händelseutvecklingen i Ukraina uppmanas organisationer med viktiga samhällsfunktioner och kritisk infrastruktur att ha en ökad beredskap och förberedelse för möjliga cyberintrång. I samverkan med Truesec Group rekommenderar Svensk Handel därför företag med ovan nämnda funktioner att vidta följande åtgärder.

8ec34781fabe420d8fb21f1390dcf37b.jpg

Om du inte har kompentensen på plats internt, ta hjälp utifrån. Att snabbt kunna upptäcka och avvärja dataintrång är otroligt värdefullt.

  • Se till att kritiska funktioner som är beroende av hög anslutning har tillräcklig bandbredd och skydd för att motstå en ihållande DDoS-attack. Detta är särskilt viktigt för finansinstitutioner eftersom sådana organisationer har blivit måltavlor två gånger i Ukraina under den senaste perioden/veckan.

  • Se till att du har rätt detekterings- och begränsningskapacitet. Verifiera EDR/XDR-täckning och åtgärda eventuella luckor som en prioritet.

  • Kontrollera alla internetanslutna applikationer, med särskild uppmärksamhet på kritiska ICS-enheter. Koppla omedelbart bort alla internetanslutna enheter som inte behöver vara anslutna.

  • Se till att alla internetanslutna ICS-enheter har korrekt åtkomstkontroll.

  • Byt ut och ersätt föråldrad hård-­ och mjukvara för att motverka sårbarheter som över tiden exponerats och för att få avsedd funktion och tillräcklig säkerhet.

  • Aktivera multifaktorautentisering (MFA) för alla exponerade tjänster där det är möjligt. Överväg att ta bort åtkomst till tjänster som inte stöder MFA.

  • Se till att alla internetanslutna enheter och applikationer är uppdaterade.

  • Ta regelbundet säkerhetskopior på den information som du inte kan vara utan. Kontrollera att säkerhetskopian lagras offline.

  • Se till att din organisation har korrekta rutiner för incidenthantering, inklusive telefonlistor till kritisk personal.

  • Gör ett utskick där ni ber kollegor och entreprenörer att vara extra vaksamma när det gäller e-post, chattar, onlinemöten och telefonkommunikation.

  • Vi rekommenderar också starkt att du läser rekommendationerna från CISA (Cybersecurity & Infrastructure Security Agency) angående kritisk infrastruktur.

En sista mer allmän rekommendation rör kommunikationen till media i de fall man utsätts för ett angrepp. I ett känsligt läge blir tonläget lätt uppskruvat. Cyberangrepp är ofta till för att skrämmas, och okunnighet kan öka rädslan. Var tydliga med vad som hänt, så att inte otydlig kommunikation ger utrymme för rädsla, för det är oftast precis det angriparen vill.

Är ni osäkra så kontakta omedelbart ett professionellt cybersäkerhetsföretag för hjälp att utvärdera vad som hänt. Och glöm inte att även polisanmäla det inträffade.

För mer information se här.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.