Hoppa till innehåll

Att arbeta för en säker miljö och ta alla brott på allvar kräver engagemang och dedikerade anställda, och det har tagit tid och kontinuitet för Systembolaget att nå dit där de är idag.

bjorn-systembolaget.jpg
Björn Ericsson, Systembolagets säkerhetschef

Två promille är för mycket för Systembolaget 

På Systembolaget arbetar fem personer med säkerhets- och trygghetsfrågor för de 450 butikerna. Arbetet för att minska svinnet bedrivs mycket aktivt. Det har också gett resultat; år 2019 var svinnet cirka två promille, vilket kan låta beskedligt, men med tanke på att Systembolaget har en mycket stor affärsvolym så finns stor motivation till att arbeta proaktivt med svinnet. Idag har de fått ner svinnet till en och en halv promille. Det absolut vanligaste brottet mot Systembolaget är ringa stöld, det handlar om att någon stoppar en flaska sprit i innerfickan. Men ekonomiskt sett så är skadan större med ligor som tar större mängder – det finns helt klart en hälerimarknad som köper stulen alkohol, men det är svårt att spåra och kontrollera vart stöldgodset tar vägen.  

- Vi som har alkoholmonopolet i Sverige kan inte stå stillatigande med ett stort svinn, vi har faktiskt ansvar för att sprit inte stjäls och inte minst kommer i orätta händer.  Ett rent folkhälsoperspektiv är ett av skälen till vårt stora fokus på svinnet, säger Björn Ericsson, Systembolagets säkerhetschef. 

Systembolaget anmäler allt 

Systembolaget har lagt ner mycket tid och kraft för att komma fram till och sedan förklara för butikerna vilken information som behövs för att kunna jobba med trygghet och säkerhet. Det har lett till att de idag har mycket goda erfarenheter av att anmäla alla brott.  

Vårt fokuserade arbete har verkligen lönat sig. Därför törs jag sticka ut hakan lite och uppmanar alla andra handelsföretag att arbeta proaktivt med stölder. Vi har aktivt och medvetet städat framför egen dörr i många år, och tar stort eget ansvar för situationen i butikerna, säger Systembolagets säkerhetschef Björn Ericsson.

I och med att Systembolaget tar stort eget ansvar i butik och så pass målmedvetet anmäler alla brott har också samarbetet med polisen blivit väldigt bra. Polisen vet att de anmälningar de får är väl genomarbetade och görs på goda grunder. 

Enligt Systembolaget är ett gediget trygghetsarbete lönsamt på flera olika plan, såväl krasst ekonomiskt som med ökad trygghet och i ett större samhällsperspektiv. Alla viktigast i trygghetsarbetet är medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö. Systembolaget har ett företagsinternt rapportsystem där de hanterar hot, våld och trakasserier. Det är ett uttryckligt krav på alla medarbetare att medverka i detta. Nolltolerans gäller mot hot, våld och trakasserier. 

- Trakasserier och hot leder till andra brott och får aldrig accepteras. Det du som medarbetare accepterar i form av dåligt beteende idag, får din kollega stå ut med i morgon, säger Björn Ericsson. 

Över 3 500 anmälningar hittills i år 

Systembolaget var ett av de första företagen att 2017 börja använda Svensk Handels app Säkerhetscenter i ett pilotprojekt, och sedan 2019 kör de i skarpt läge med cirka 1 600 användare. Hittills under 2023 har de gjort över 3 500 anmälningar, och 95 procent av dem går genom appen. Systembolagets säkerhetsavdelning har en tydlig bild av vilka behov respektive butik har. 

Svensk Handels app Säkerhetscenter är ett fantastiskt verktyg, med det enkla systemet och all statistik, avslutar Björn Ericsson. 

Tips: Så genomför du beteendeförändringen kring att anmäla alla brott

  • Gör en grundlig inventering av behoven, lyssna in medarbetare.

  • Ta fram en tydlig handlingsplan och ett tydligt förhållningssätt.

  • Förankra förändringen hos alla medarbetare.

  • Följ upp och återkoppla regelbundet. Justera vid behov.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.