Hoppa till innehåll

Den 31 januari förväntas Storbritannien lämna EU. Storbritannien kommer däremot att omfattas av de europeiska reglerna ett år till. Man har samman med EU kommit överens om att tillämpa en övergångsperiod fram till sista december 2020. Det innebär att vi inte kommer att få några direkta effekter av brexit den 1 februari.

36b32707387c457aae8aade240a557d3.jpg

Jullovet är till ända och vi börjar så sakteliga komma tillbaka till rutiner och arbete. Så även det brittiska parlamentet som den 7 januari 2020 påbörjade det omfattande arbetet med Storbrittaniens utträde ur EU. Det har varit relativt tyst i brexit-diskussionerna i media under julen, men nu är det hög tid att återigen sätta fokus på frågan för att förstå vad som sker framöver – utträdesdatumet närmar sig med stormsteg.

Tuffa handelsavtalsförhandlingar påbörjas

Det kommande årets övergångsperiod innebär i praktiken att allt fortsätter som vanligt, förutom att britterna inte längre får vara med och påverka i EU-institutionernas beslut. Istället påbörjas det som av många förväntas bli de tuffaste handelsavtalsförhandlingarna någonsin. Under 2020 ska EU och Storbritannien komma överens om ett avtal som reglerar handeln och de framtida relationerna mellan parterna.

Det finns en överenskommen politisk deklaration sedan tidigare, men att omsätta den i juridiska avtal som fungerar i praktiken förväntas bli svårare. Avtalen måste godkännas såväl av det brittiska parlamentet som av samtliga 27 EU medlemsstater för att bli gällande. Och för att avtalet ska träda ikraft till årsskiftet behöver det klart under hösten 2020.

Storbritanniens förhandlingsvillkor

Fler än 600 internationella avtal binder Storbritannien till EU. Rådande avtal utgår från EU-regler som underlättar och bibehåller ett starkt förhållande till unionen. Frågan som alla ställer sig är huruvida Storbritannien kommer att vilja omförhandla detta, bryta sig loss från EU och starta på nytt – som är i enlighet med det Boris Johnson tidigare uttalat. Johnson har bland annat hänvisat till AI och finansiella tjänster som områden där han inte tänker acceptera EUs nuvarande inställning.

En ytterligare aspekt att ta med i sammanhanget är Storbritanniens förhållningssätt till andra stater runtom i världen. I det att britterna ska kunna förhandla frihandelsavtal med dem behöver hänsyn tas till dessa staters förväntningar och krav. Som exempel kan nämnas de samtal som förts med USA som bland annat har intresse av att kunna exportera genmodifierade jordbruksvaror.

EU har, genom chefsförhandlare Barnier, pekat ut tre huvudområden som de anser vara prioriterade i de krävande förhandlingarna under året och det är:

  1. Samordning av intressen så som klimatfrågor och fred i mellanöstern.

  2. Fortsatt samarbete i säkerhetsfrågor gällande terrorism och cybersäkerhet.

  3. En överenskommelse om ett långtgående och välfungerande handelsavtal som inte tummar på de gällande reglerna om arbetsrätt, miljöstandarder, skatteregler och statsstöd.

Vilket pris är Johnson beredd att betala?

Ett Storbritannien som eftersträvar hög grad av självständighet riskerar att möta motstånd i förhandlingarna med EU. Samtliga medlemsstater ska acceptera ett nytt avtal och det i sig kräver att det möter upp på bred front inom EU.

Tidsaspekten är en ytterligare faktor som försvårar arbetet för Boris Johnson. Avtal mellan stater tar tid att förhandla fram. Frihandelsavtalet CETA tog exempelvis fem år att komma fram till. Det är naivt och orealistiskt att tro att ett fullständigt och detaljerat frihandelsavtal skulle kunna vara på plats redan till hösten. Boris Johnson hävdar dock att han vägrar att skjuta upp utträdet ytterligare.

Jag dör hellre i ett dike!
Boris Johnson

Därför är det sannolikt att Storbritannien och EU kommer överens om ett enklare handelsavtal som endast berör tullar. Man kan också komma att välja en väg där man utgår från något av de avtal som redan finns med andra länder, som exempelvis Norge, Kanada eller Turkiet.

Avgörande för riktningen är vilket pris Johnson är beredd att betala för utträdet, då det kan leda till omfattande konsekvenser för den brittiska ekonomin. Storbritannien står för 9 procent av den handel som EU27 har med sin omvärld. För Storbritanniens del utgör 50 procent av importen av varor och 47 procent av exporten handel från och till EU. Storbritannien sitter härmed med en något sämre hand vid förhandlingsbordet än vad EU gör.

Brexitsagan fortsätter

Det är tydligt att Brexitsagan inte är slut. Fler kapitel återstår och fler vändningar är att förvänta. 2020 kommer bli ett spännande år för den internationella handeln som det är bra att hålla koll på. Häng med i allt som händer på Svensk Handels brexitsida. Här informerar vi dig kontinuerligt om hur du som svenskt företag behöver förbereda dig inför Storbritanniens utträde och lotsar dig till rätt myndighet med tekniska frågor.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-handel.png

EU:s nya strategi för den inre marknaden

NyhetDen 21 maj publicerade EU-kommissionen en ny strategi med flera konkreta åtgärder för att nå en enhetlig, enkel och sömlös inre marknad.
presstraff-for-ukraina-1.jpg

Handelslandet Sverige tillsammans för Ukraina

NyhetSvensk Handel har lanserat ett initativ för att stärka handelsrelationerna med Ukraina och öka synligheten för ukrainska varor i Sverige.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px)-(5).png

Handelns roll i en osäker värld – beredskap och trygghet

NyhetEn av tre programpunkter på årets Nordic Retail Summit 1 oktober handlar om beredskap och trygghet.
ordforandepriset-2025.png

Vinnare av Ordförandepriset 2025

NyhetSvensk Handels Ordförandepris delas ut till framgångsrika och lovande studenter. Årets vinnare är Lilly Andersson och Henrik Hultqvist.
mockup-rapport.jpg

Butik för alla - för en mer tillgänglig och inkluderande kundupplevelse

NyhetSvensk Handel lanserar nu en vägledning som ger konkreta råd om hur man i butik kan förbättra tillgängligheten.
arsstamma-2025-(1920-x-1080-px).png

Inspiration, framtid och nyvald ordförande på Svensk Handels årsstämma

NyhetDagen för Svensk Handels årsstämma bjöd bland annat på nyval av styrelsens ordförande och utdelning av ordförandepriset.
jarvheden-16x9.png

Thomas Järvheden uppträder på Retail Awards 2025

NyhetÅrets Retail Awards bjuder inte bara på hyllningar – utan också på skrattgaranti. Thomas Järvheden står för underhållningen under kvällen.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px)-(3).png

Biljettsläpp! Välkommen till årets viktigaste dag för handeln – 1 oktober 2025

NyhetNu är biljetterna släppta till två av höstens stora event. 1 oktober lyfter vi hela handeln.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.