Hoppa till innehåll

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

Svensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför att de viktiga handelshögtiderna Black Week och julhandeln står för dörren. Läget är däremot alltjämt ansträngt, och för en del handlare blir årets sista månader avgörande.

interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Ett värde på framtidsindikatorn som understiger det neutrala värdet 100, indikerar att det är fler handlare som är pessimistiska än som är optimistiska kring de kommande tre månaderna utifrån parametrarna antalet anställda, försäljning och den egna verksamhetens lönsamhet. Månadens siffror innebär att samtliga delsegment befinner sig under det neutrala värdet 100 för den 17:e månaden i följd, vilket speglar det prekära läge branschen befinner sig i.

Siffrorna som presenteras denna månad är en fingervisning om hur viktiga kommande månader är för handeln. Historiskt är dessa förhållandevis starka handelsmånader, och vi hoppas att våra medlemmar får en stark höst och vinter. Tyvärr tror vi dock att det generella ekonomiska läget kommer återspeglas när vi sedan summerar året. Vi tror inte på några försäljningsrekord, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Tron på ökad försäljning gav e-handeln ett lyft

E-handeln står för den största ökningen i månadens Handelsbarometer, där en ökning med 2,9 enheter gav ett indikatorvärde på 87,3. Ökningen berodde till stor del på att förväntningarna på framtida försäljning ökade markant, vilket sannolikt påverkas av de stundande handelshögtiderna som tidigare nämnts.

E-handeln laddar upp för en intensiv period. Vår prognos 2022 var att försäljningen under Black Week skulle ligga runt åtta miljarder kronor, och nästan varannan person uppgav att de antagligen skulle inhandla en vara under veckan. E-handeln har gått svagt under en tid, och då spelar dessa handelshögtider än allt viktigare roll för många handelsföretag, säger Sofia Larsen.

Sällanköpshandeln ser möjligheter till att anställa extrapersonal

Butikshandeln noterades för en mindre ökning i månadens mätning. En ökning med 0,5 enheter resulterade i ett indikatorvärde på 76,9. För sällanköpshandelns vidkommande var det möjligheten att anställa som stod för den största ökningen.

- Större handelshögtider medför att många företag väljer att ta in extrapersonal, vilket märks av i månadens mätning. För många är detta också det första mötet med arbetsmarknaden. Vi är stolta över att handeln är en av näringslivets största arbetsgivare, och vill givetvis välkomna än fler. För att så ska ske krävs dock att regeringen på allvar visar att man värnar om jobb och företagande genom att sänka arbetsgivaravgifterna, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.