Hoppa till innehåll

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

Svensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför att de viktiga handelshögtiderna Black Week och julhandeln står för dörren. Läget är däremot alltjämt ansträngt, och för en del handlare blir årets sista månader avgörande.

interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Ett värde på framtidsindikatorn som understiger det neutrala värdet 100, indikerar att det är fler handlare som är pessimistiska än som är optimistiska kring de kommande tre månaderna utifrån parametrarna antalet anställda, försäljning och den egna verksamhetens lönsamhet. Månadens siffror innebär att samtliga delsegment befinner sig under det neutrala värdet 100 för den 17:e månaden i följd, vilket speglar det prekära läge branschen befinner sig i.

Siffrorna som presenteras denna månad är en fingervisning om hur viktiga kommande månader är för handeln. Historiskt är dessa förhållandevis starka handelsmånader, och vi hoppas att våra medlemmar får en stark höst och vinter. Tyvärr tror vi dock att det generella ekonomiska läget kommer återspeglas när vi sedan summerar året. Vi tror inte på några försäljningsrekord, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Tron på ökad försäljning gav e-handeln ett lyft

E-handeln står för den största ökningen i månadens Handelsbarometer, där en ökning med 2,9 enheter gav ett indikatorvärde på 87,3. Ökningen berodde till stor del på att förväntningarna på framtida försäljning ökade markant, vilket sannolikt påverkas av de stundande handelshögtiderna som tidigare nämnts.

E-handeln laddar upp för en intensiv period. Vår prognos 2022 var att försäljningen under Black Week skulle ligga runt åtta miljarder kronor, och nästan varannan person uppgav att de antagligen skulle inhandla en vara under veckan. E-handeln har gått svagt under en tid, och då spelar dessa handelshögtider än allt viktigare roll för många handelsföretag, säger Sofia Larsen.

Sällanköpshandeln ser möjligheter till att anställa extrapersonal

Butikshandeln noterades för en mindre ökning i månadens mätning. En ökning med 0,5 enheter resulterade i ett indikatorvärde på 76,9. För sällanköpshandelns vidkommande var det möjligheten att anställa som stod för den största ökningen.

- Större handelshögtider medför att många företag väljer att ta in extrapersonal, vilket märks av i månadens mätning. För många är detta också det första mötet med arbetsmarknaden. Vi är stolta över att handeln är en av näringslivets största arbetsgivare, och vill givetvis välkomna än fler. För att så ska ske krävs dock att regeringen på allvar visar att man värnar om jobb och företagande genom att sänka arbetsgivaravgifterna, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.
kund-kladbutik.jpg

Modehandeln ökade i maj

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för maj månad visar på en ökning för både skohandeln och klädhandeln.
kungsgatan-stockholm.png

Svensk Handel och Visita överklagar beslut om miljözon 3

PressmeddelandeSvensk Handel och Visita har idag överklagat Stockholm stads beslut som rör införandet av miljözon klass 3 i delar av City.
student-grattis-16x9.png

Studentfirande omsätter nära två miljarder i handeln

PressmeddelandeEtt hushåll som firar en student skattas i Svensk Handels sammanställning i år göra inköp i handeln för 5 500 kronor.
student-grattis-16x9-2.png

Studentfirande omsätter nära två miljarder i handeln

PressmeddelandeEtt hushåll som firar en student skattas i Svensk Handels sammanställning i år göra inköp i handeln för 5 500 kronor. Totalt väntas studentr
gagata.jpg

Handelns framtidsförväntningar stiger inför sommaren

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometer för maj månad visar att branschen ser något ljusare på framtiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.