Hoppa till innehåll

Svensk Handel kommenterar budgeten: ”Positivt med breda skattesänkningar”

Svensk Handel välkomnar regeringens fokus på inflationsbekämpning och skattesänkningar som stimulerar hushållens konsumtionskraft. Däremot saknas åtgärder för att sänka företagens kostnader.

sofia-larsen.jpg
Svensk Handels vd Sofia Larsen kommenterar budgeten

Inför budgetarbetet hade Svensk Handel tre huvudsakliga önskemål – bekämpa inflationen, stärk hushållens konsumtionskraft och sänk företagens kostnader. När budgeten nu presenterats konstaterar Svensk Handel att regeringen bockar av två av tre av dessa områden.

Svensk Handel är positiva till att det genomförs åtgärder för att stärka hushållens ekonomi samt att inflationsbekämpning fortsatt är prioriterat.

– Det är positivt att det genomförs breda skattesänkningar som skapar andrum för pressade hushåll och som ökar möjligheten att upprätthålla konsumtionen. Inflationen är ett gissel för hela samhället, inte minst för handeln som drabbas av högre kostnader för såväl inköp som hyror. Det är viktigt att regeringen fortsätter med åtgärder för att få ner inflationen, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Däremot behöver mer göras för att sänka företagens kostnader – och då främst arbetskraftskostnaderna.

– Vi ser med oro på hur handeln fortsatt pressas av höga arbetskraftskostnader och skenande hyresökningar. Det försvårar svenska handlares möjlighet att konkurrera internationellt, säger Sofia Larsen och fortsätter:

– Dessutom börjar många företag nu betala tillbaka uppskjutna skatter och avgifter från pandemistöden. Vi tvingas konstatera att många företag riskerar att hamna i en mycket svår ekonomisk situation som i värsta fall kan leda till konkurser och ökad arbetslöshet.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.