Hoppa till innehåll

Carl Casons stipendium är en möjlighet för modetalanger att accelerera sina karriärer inom modebranschen och genom det bidra till modeindustrins utvecklingstakt. I år belönas tre stipendiater som tilldelas 10 000 kronor var. Casonfonden administreras av Svensk Handel STIL och är ett möjligt stöd för unga som antingen är verksamma i, eller har för avsikt att ägna sin framtida yrkesutövning åt verksamhet som har anknytning till svensk textildetaljhandel.

carl-cason-2023.png

Carl Casons stipendium 2023 går till tre stipendiater, Petra Fagerström, Smilla Carlsson och Sanna Namin, som tilldelas 10 000 kr vardera.

Petra Fagerström

Petra Fagerström har en bred erfarenhet inom modebranschen, då hon tidigare tagit en Bachelor of Fashion Design vid Parsons Paris. Efter att ha att ha arbetat på modehuset Balenciaga ska hon nu påbörja en master vid Central Saint Martins i London. Petra Fagerström driver en vision om att utveckla branschen framåt, genom hållbarare materialinnovationer.

- Mode drivs ständigt av strävan efter "det nya". Därför tror jag att vi kommer att se allt mer användning av innovativa biomaterial som exempelvis mycelium. Jag ser också att det kommer en attitydförändring till återbruk och allt fler varumärken som producerar från återvunna material. Det går också inte att förneka att AI kommer att bli allt mer närvarande i industrin och inte minst i designprocessen, säger Petra Fagerström.

Smilla Carlsson

Smilla Carlsson har sedan tidigare drivit projektet 777 i Västerås. Nu är hon nyligen antagen till en Bachelor of Arts in Fashion Design vid Institut Français de la Moda i Paris och ser nu möjligheter att upptill studierna vidareutveckla projektet 777 i Paris. Smilla Carlsson har en vision och ett driv som kommer att vara avgörande för att driva utvecklingen inom framtidens modebransch.

- Jag tror och hoppas att modebranschen blir mer lokal både på ett kreativt och fysiskt plan; att man inspireras av lokala fenomen samt producerar mer lokalt. Jag tror att den svenska slöjdkulturen kan leta sig in i modebranschen, gammalt och nytt förs samman i till exempel stickning, vävning och broderi, säger Smilla Carlsson.

Sanna Namin

Sanna Namin är nyligen examinerad via Royal College of Art’s MA Fashion Program, London. Hon tilldelas stipendiet för att utveckla sitt varumärke där hon experimenterar med material såsom deadstock, stretch och foam för att skapa bärbara skulpturer för kroppen.

- Framförallt mer genomtänkt design, där unga vågar utmana de etablerade normerna i modeindustrin i både kollektionstänk och produktion. Dessutom tror jag att det kommer att bli en tydligare inriktning mot användning av hållbara material och en strävan efter ökad inklusivitet. Samt, att branschen kommer att bli mer digitaliserad, säger Sanna Namin.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
butiksgrind-tilltrade.png

Tre av fyra tillträdesförbud till butik överträddes 2023

PressmeddelandeLagen om tillträdesförbud till butik ger inte handlarna det skydd som utlovats. Domstolarna gör fortsatt helt olika tolkningar av lagen.
folk-gagata.jpg

Avvaktande framtidsförväntningar inom handeln

PressmeddelandeEfter en inledning av året där optimismen bland handlarna steg förhållandevis kraftigt, är tongångarna nu betydligt mer avvaktande.
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.
ehandel-leveranser-1.jpg

E-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel

PressmeddelandeSvensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready.
overvakningskamera-inomhus.jpg

Mer än varannan handlare utsattes för brott under det första kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet fortsätter att öka kraftigt. Månadens notering är en av Trygghetsbarometerns högsta någonsin.
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.