Hoppa till innehåll

Som Svensk Handel tidigare rapporterat om inkommer nu många rapporter om Swish-bedrägerier till Säkerhetscenter. Med anledning av detta har kontakt tagits med Swish, som har följande att rapportera kring hur du som handlare skyddar din verksamhet:

efe0caa0f3fd407d83acc05f5ce4c42f.jpg
Hur ser Swish på problemet med fejk-appar?

Vi tar detta på största allvar! Under de senaste veckorna har vi blivit uppmärksammade på en ny form av bedrägeri mot företag som har tjänsten Swish Företag. Bedrägeriet går ut på att en kund visar upp en webbsida, som speglar en fejkad bekräftelsevy av en skickad Swish-betalning. Vi på Swish arbetar aktivt med att stänga ner sajter som möjliggör dessa fejk-appar och vi har även dialog med banker, polisen och Svensk Handel gällande dessa bedrägeriförsök. Vi ser också över möjligheten att ytterligare förbättra funktionaliteten i bekräftelsevyn för att motverka denna typ av bedrägeri.

Hur ska man som handlare agera?

Bekräftelsevyn ska aldrig ses som ett kvitto på en betalning och var alltid extra vaksam vid onormala beteenden eller köp vid större belopp.

För att säkerställa att ett företag som använder tjänsten Swish Företag har mottagit en betalning bör de använda sig av Swish Företagsapp, där man som företag eller enskild säljare alltid kan se och verifiera inkomna betalningar i realtid, precis som vid en privat-betalning. Företag kan också se och verifiera de inkomna betalningarna på sitt bankkonto. För att få tillgång till Swish Företagsapp ska man kontakta sin bank. Läs mer om företagsappen här. 

Tjänsten Swish Företag riktar sig primärt till mindre företag och organisationer som ej har något kassasystem eller behov att integrera Swish i kassan. Vill du att Swish ska vara integrerat i ditt kassasystem så ska du använda dig av tjänsten Swish Handel. Kontakta din kassaleverantör för att se om de stödjer detta.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.