Hoppa till innehåll

Tillträdesförbud – ett effektivt verktyg som tillämpas för sällan

Lagen om tillträdesförbud till butik fungerar mycket väl – när den väl tillämpas. Den stora utmaningen ligger i att allt för många ansökningar avslås. Dessutom på otydliga grunder. Nära hälften av de avslagna ansökningarna saknade en tydlig motivering till varför. Det visar en ny rapport från Svensk Handel.

Lagen om tillträdesförbud till butik trädde i kraft den 1 mars 2021 och intresset kring huruvida lagen gett någon kännbar effekt har varit stor. Svensk Handel kan nu i en ny rapport, baserad på samtliga beslut åklagare fattat kring tillträdesförbudet sedan det trädde i kraft, visa på att lagen är mycket effektiv. 75 procent av förbuden har resulterat i att förbudspersonen inte återvänt till butiken. Samtidigt visar rapporten att det enbart är drygt en tredjedel av ansökningarna (35%) som resulterar i ett faktiskt förbud.

- Vi kan konstatera att lagen om tillträdesförbud faktiskt fungerar för att få bort människor som upprepade gånger skapar osäkerhet i butiksmiljöer. Vårt största problem idag är att allt för många ansökningar avslås på tveksamma grunder, eller i värsta fall, inga grunder alls, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

En stor anledning till att så pass få tillträdesförbud faktiskt beviljas beror på att åklagare många gånger menar på att ett tillträdesförbud kräver att personen i fråga lagförts för brott mot den aktuella butiken i närtid. Svensk Handel menar att detta är direkt felaktigt och att det i längden riskerar att göra så att handlare struntar i att ansöka om ett tillträdesförbud.

- Frågan om huruvida en tidigare fällande dom ska krävas för att ett tillträdesförbud ska komma till har prövats i domstol och man har landat i att det inte är en nödvändighet. Detta måste åklagare ta till sig. Vi menar inte att alla ansökningar ska leda till ett tillträdesförbud, men det är uppenbart att den låga nivå av förbud som nu delas ut leder till att färre ansökningar görs, säger Per Geijer.

Frågan kring tillträdesförbud är inte unik för handeln. Liknande lagar finns tillexempel också vid idrottsanläggningar. Men där finns det inga krav på att fällande domar krävs för att utförda ett förbud. Något som Svensk Handel vänder sig mot.

- Det är tydligt att det är dubbla måttstockar som används. Vi förstår inte varför kraven är så mycket strängare för butiker. I slutändan handlar det om människors arbetsmiljö. Vi vet om att tillträdesförbuden fungerar och leder till att anställda känner sig tryggare på jobbet. Deras välmående måste värnas, avslutar Per Geijer.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.
ehandel-leveranser-1.jpg

E-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel

PressmeddelandeSvensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready.
overvakningskamera-inomhus.jpg

Mer än varannan handlare utsattes för brott under det första kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet fortsätter att öka kraftigt. Månadens notering är en av Trygghetsbarometerns högsta någonsin.
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.