Hoppa till innehåll

Vecka 10: Storbritannien kan bli kvar i EU flera månader

Idag om tre veckor vet vi definitivt om Storbritannien lämnar unionen 29 mars eller inte. Troligtvis har vi svaren redan nästa vecka då parlamentet först den 12 mars röstar ytterligare en gång om utträdesavtalet. Om det blir nej i den omröstningen, vilket är det troliga, så röstare de, den 13 mars, om det ska bli en så kallad hård brexit eller inte.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

Om parlamentet inte vill lämna EU utan avtal röstar de slutligen den 14 mars om att skjuta fram utträdesdatumet, dvs de håller en omröstning om att skjuta på brexit, med andra ord använda art.50.

Storbritannien kan bli kvar i EU flera månader

Om parlamentet inte landar i att lämna unionen den 29 mars så råder det oklarhet när Storbritannien kommer lämna EU. Premiärminister Theresa May har varit tydlig att en röst emot utträdesavtalet kan leda till att de dröjer många många månader innan landet lämnar EU, i princip kan ett sådant ställningstagande resultera i att Storbritannien bara fortsätter att befinna sig i osäkerhet i all oändlighet. Premiärministern använder givetvis detta som en form av skrämselpropaganda för att få igenom utträdesavtalet den 12 mars. Läget ser dock inte ljust ut för May. När utträdesavtalet röstades om i januari, avvisades det med 230 röster, vilket är den största förlusten någonsin för en sittande regering i moderntid.

Om Storbritannien skjuter på utträdet är det troliga att detta skjut på fram till början av sommaren då det nytillträdda Europaparlamentet i Bryssel påbörjar sitt arbete.

Företag känner redan av brexit

Med endast tre veckor kvar till beräknat brexit-datum har näringslivet redan varnat för att de känner av utträdet. Företag vittnar om stora utgifter för beredskapsplaner som inte kan återbetalas i händelse av en sista minuten överenskommelse mellan EU och Storbritannien. Även minskad import, export och en nedgång i sälj kan redan utläsas av resultaten. I en undersökning genomförd av Confederation of British Industry, anger 57 procent av de tillfrågade 273 bolagen, att tullavgifter är extremt bekymrande i händelse av en crash ut ur EU.

Brexit har redan ställt till problem för investeringar och näringslivet. Även Storbritanniens regeringskansli har presenterat siffror som visar att den inhemska investeringsgraden från företag i Storbritannien har minskat i tre, på varandra följda, kvartal. Detta har inte hänt sedan 2008 och finanskrisen.

Svensk Handel pratade brexit på D-congress

I samband med D-congress, Sveriges största e-handelsevent, pratade Svensk Handel om brexit och vikten av att alla handlare förbereder sig. I Svensk Handels monter hade mässans deltagare möjlighet att komma och ställa handelsrelaterade frågor om brexit.

Fortsättning följer men nu närmar vi oss verkligen ett mer definitivt svar. I samband med Svenskt Näringslivs brexit-seminarium idag, den 8 mars, påtalades att det värsta företag vet är osäkerhet. Och osäkerhet är nog en snäll benämning av vad många företagare idag känner inför Storbritanniens utträde. EU-ministern var på plats på seminariet och var tydlig med att regeringskansliet arbetar så bra det bara går med brexit-kommunikationen. Snart går det inte längre för britterna att skjuta frågan på framtiden utan någon typ av svar angående den 29 mars kan vi räkna med i nästa vecka.

Svensk Handel kommer att, så fort vi vet mer, kommunicera lämpliga åtgärder via hemsidan så håll utkik.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.