Hoppa till innehåll

Det har varit en turbulent brexit-vecka, med omröstningar, nya bud och stora nederlag. I tisdags röstade det brittiska parlamentet för andra gången ner Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

Dagen efter, i onsdags, röstade parlamentet emot en så kallad hård brexit. Med andra ord parlamentet vill inte lämna EU utan något avtal. Slutligen igår, i torsdags, hölls en sista omröstning om Storbritannien ska skjuta på utträdet. Omröstningen resulterade i att Storbritannien önskar få utträdesdatumen den 29 mars framskjutet, till när vet vi inte. 

Stora nederlag för Theresa May

Det går inte bra för Theresa May i Storbritannien just nu. Inte nog med att premiärministern återigen förlorade omröstningen i parlamentet, hon har dessutom i stundens hetta, lyckats tappa rösten. Den var en slagen och härjad premiärminister som debatterade i underhuset i veckan. Rösten höll ungefär lika dåligt som parlamentarikerna ansåg argumentationen hålla.

Den pressade premiärministern har det inte bara svårt i Westminister, utan även runt om i Storbritannien går det motigt. Enligt senaste mätningen i Politicos Hanbury-poll vill 50% av de brittiska väljarna att May avgår efter det pinsamma nederlaget i parlamentet. Uppförsbacken har varit brant förut och Theresa May har haft orken att fortsätta framåt tidigare. Det senaste nytt är att Premiärministern verkar vilja pröva utträdesavtalet en tredje gång. Den 20 mars förväntas ytterligare en omröstning hållas i parlamentet. Om inte avtalet ändras, verkar det föga trolig att det röstas igenom. Men vem vet kanske blir går det tredje gången gillt.

En förlängning av utträdesdatumet, till vilken nytta?

Storbritannien har i veckan röstat om att skjuta på utträdet. Nu inleds diskussioner med EU. Såväl positiva som skeptiska röster har hörts sedan det konstaterades att britterna inte avser krascha ut från unionen. Donald Tusk sa i veckan att han kommer arbeta för att EU27 kommer godta en lång, ja rent av en väldigt lång, förlängning av art 50 om Storbritannien inte kan enas kring utträdet. Tusk menar att det är viktigt att det finns konsensus kring utträdet i Storbritannien och att detta kan ta tid. Theresa May å andra sidan har tydliggjort att hon inte tror att det är framgångsrikt att dra ut på utträdet längre än till maj, eftersom Storbritannien då måste vara en del av Europaparlamentsvalet.

Chefsförhandlaren Barnier är skeptiskt till att förlänga art 50. Han menar att EU har gjort allt det kunnat och att det nu finns fördrag som styr resten av processen. I en intervju besvarar han frågan genom att ifrågasätta vad en förlängning av avtalet egentligen skulle leda till.

Bollen ligger hos Storbritannien. De behöver vara tydliga med vad de vill och efter veckans omröstningar måste de vara tydliga med vad en förlängning och fördröjning av utträdet kan förbättra. Annars finns det ingen mening att fördröja. Det ser inte bättre ut än att Storbritannien får skörda sina frukter.

Trump är brexit-upprörd

USAs president gjorde det tydligt att Theresa May misslyckas när han pratade på Friends of Ireland Luncheon till Irlands premiärminister Leo Varadkars ( som var på statsbesök för firandet av St.Patrick’s Day), i den amerikanska kongressen i Washington tidigare i veckan. Trump ansåg att May inte lyssnat på honom hur hon skulle förhandla med EU. Han var upprörd över att se hur allt revs i tu nu och framförde även hans förvåning över hur dåligt det gått från startskott till förhandling.

Vidare klargjorde han att en andra omröstning vore att lura personerna som vunnit den första. Slutligen berättade han att USA redan påbörjat planeringen av frihandelsavtal med Storbritannien och att de ska se över det nuvarande med EU.

Tullavgifter slopas på flera varor

Storbritannien har insett att en krasch ut ur EU kan få förödande ekonomiska konsekvenser för landet. För att motverka plötsliga pristoppar för konsumenterna har landet tagit fram en ”emergency tariff regime” som innbär att 87 procent av varorna som importeras kommer ha noll i tullavgift under de första 12 månaderna. Vissa mer känsliga varugrupper skulle undantas från reglerna.

Det går inte längre att sopa problemet under mattan. Det är idag två veckor kvar till det planerade utträdet och det förväntas att Storbritannien lämnar klarare besked. Att endast rösta om förlängning räcker inte, utan det krävs någon form av överenskommelse mellan EU och Storbritannien för att utträdes ska skjutas upp. EU kommissionen har i veckan skrivit ihop flera klargörande dokument om vad som händer i händelse av en brexit utan avtal. Dokumenten riktar sig mot såväl konsumenter som näringsidkare. 

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.