Hoppa till innehåll

Vecka 50: Det blir ingen tidig julklapp för May

Det är som om vi befinner oss i en kriminalserie. För att hålla spänningen vid liv händer den ena saken konstigare än den andra. Vad nästa avsnitt av brexit kommer handla vet inte ens producenten själv.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

Veckan som har gått har handlat om tvära kast. I måndags levde vi i tron om att omröstningen om utträdesavtalet skulle äga rum på tisdagen, men den sköts på framtiden. Som reaktion på beslutet valde en av parlamentarikerna att protestera på ett annorlunda vis genom att plocka upp en silver spira på en och en halv meters längd med anor från 1600-talet och tåga ut från rummet.

Parlamentarikern, Labours Lloyd Russell-Moyle, blev dock stoppad i dörren av talmannen som sedan avvisade honom. I tisdags fick vi besked om att tillräckligt många personer hade skrivit under namninsamlingen och att en misstroendeomröstning skulle genomföras mot premiärminister Theresa May. May kom levande ut från omröstningen i onsdagskväll och vem vet vad händer härnäst? 

Det blir ingen tidig julklapp för May

Under onsdagskvällen röstade parlamentet om huruvida May hade förbrukat sitt förtroende eller inte. Dagarna innan omröstningen var det flera parlamentariker som allvarsamt uttalade sig i media och menade att utan May blir det ingen brexit, eller att utträdet åtminstone måste skjutas på tiden i det fall hon tvingas avgå. I samband med omröstningen kom det fram att May inte kommer kandidera till posten som premiärminister 2022. Premiärministern dock mycket tydlig med att det nu vore ett mycket dåligt tillfälle att byta ut henne. Slutresultatet blev att May klarade omröstningen med en majoritet på 63%. Av rösterna från det egna partiet, Tory, röstade 200 parlamentariker att ge henne fortsatt förtroende medan 117 röstade emot.

Efter att det stod klart att Theresa May överlevde misstroendeomröstningen har spekulationerna börjat föras om när den nya omröstningen kommer äga rum, eller om den ens kommer äga rum överhuvudtaget. Enligt underhusets schema som presenterades av deras ledare Andrea Leadsom, så kommer inte det brittiska parlamentet rösta om utträdesavtalet före jul. Premiärminister Theresa May meddelade dock att omröstningen senast kommer äga rum den 21 januari 2019.
De svajiga beskeden har lätt till ett skakigt pund. Efter att uppgifterna kom att omröstningen om utträdesavtalet skulle skjutas på framtiden så sjönk pundet ytterligare. Raset innebär att pundet är på den lägsta nivån gentemot dollarna på 18 månader.

Den uppskjutna omröstningen drabbar även de brittiska företagen. Då det inte finns ett nytt omröstningsdatum så har företagen inget att förhålla sig till. Flera företag måste nu sätta nästa års budget på ännu mer osäkra grunder. Vice generaldirektören för det brittiska industriförbundet ser allvarligt på läget då ju längre tiden går utan klarhet desto mer investeringar går förlorade för Storbritannien. Enligt generaldirektören har detta börjat märkas av.

Det enda möjliga utträdesavtalet- EU kommer inte omförhandla

May vann visserligen omröstningen i onsdags och får vidare förtroende i partiet, men det är en kraftigt försvagad premiärminister vi ser delta på EU-toppmötet. I och med att omröstningen om utträdesavtalet sköts på tiden då May inte trodde de hade tillräckligt stöd i parlamentet förväntas premiärministern nu återigen be om EU medlemsstaternas hjälp. Frågan som återigen spökar är den irländska gränsen. May sa i ett uttalande tidigare i veckan att hon lyssnat på sina kollegor som efterfrågade tydliggörande när det kommer till gränsfrågan.

Mays framgångar ser en aning begränsade ut i denna fråga dock. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har nämligen inte lämnat mycket utrymme för tolkning i frågan då han i veckan tydligt sa att det finns ett avtal på bordet och det inte kommer omförhandlas. Han är tydlig med att avtalet inte kommer öppnas men om den listige använder det redan befintliga avtalet och förtydligar de tolkningsutrymmen som finns så öppnas en möjlighet för att utträdesavtalet uppfattas på ett annorlunda sätt som kanske kan vinna över röster i det brittiska parlamentet.

Krisplanen består i att May har och kommer resa runt till de olika ledarna i EU och för att försöka få till eftergifter som gör avtalet mer attraktivt hos parlamentarikerna i London. Under veckan har May träffat förbundskansler Angela Merkel i Berlin, Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Haag och Juncker. Även ett besök hos EU:s Donald Tusk är inplanerad som ett stopp på Mays övertalningstour.

EU-domstolen fastslår att Storbritannien kan återkalla brexit på egen hand

EU-domstolen kom till samma slutsats som generaladvokaterna presenterade förra veckan, det vill säga Storbritannien kan välja att stanna krav i EU utan att EU:s medlemsstater godkänner detta. Beslutet i sin tur ger en skjuts i kampanjerna hos de som arbetar för att Storbritannien ska välja att stanna.

Beslutet fastslog att ensidigt återkallade är möjligt mellan en medlemsstat och EU förutsatt att ett utträdesavtal inte har trätt i kraft, att inget avtal har träffats samt att två års perioden i artikel 50 inte har gått ut. Ytterligare ett krav är att återkallelsen först kan beslutas om efter att en demokratisk process har genomförts enligt de nationella konstitutionella kraven. Detta resultat måste skriftligen meddelas Europeiska rådet för att återkallelsen ska vara giltig.

Nu erbjuds brexit-terapi

För EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien är brexit ingen rolig historia. Många uttrycker en oro över hur framtiden ska bli och om EU-medborgare som bott flera år i Storbritannien kommer tvingas genomgå den så kallade registreringsprocessen. Mot bakgrund av detta har Svenska kyrkan i London bjudit in en psykoterapeut att hjälpa medlemmarna och hantera ångesten kring brexit. Anställda vid Svenska kyrkan vittnar om en ökad oro och att det finns behov om att prata om situationen. Än så länge finns det ju inga tydliga regler för alla de personer som är bosatta i Storbritannien angående tiden efter 29 mars.

Att försöka sig på en summering av veckans händelser i brexit-förhandlingarna är i princip omöjligt. Låt oss återgå till jämförelsen med en TV-serie. Följetången om brexit är mer oberäknelig än någonsin tidigare. Den röda tråden lyser med sin frånvaro och det är nästan som man börjar fråga sig om brexit-serien ens kommer fortsätta? Det hade känt bra om vi vid det här laget förstod plotten i serien och om vi åtminstone hade en magkänsla om vart det bär av så vi mentalt kan förbereda oss. Efter EU-domstolens avgörande har britterna all makt i egna händer, vilket gör det hela ännu mer oförutsägbart. Det enda vi kan vara säkra på i brexit-serien ett tag framöver är att huvudkaraktären, Theresa May, är med ytterligare några avsnitt och att säsongsavslutningen närmar sig.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.