Hoppa till innehåll

2018 börjar lida mot sitt slut och 2019 knackar på dörren. Vad har egentligen hänt med tiden? Det känns som om hösten fick ben med snabba springskor och bara har swishat iväg.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

Vilket händelserikt år vi haft handelspolitiskt. Frihandel har utmanats globalt, e-handeln har skjutit i höjden, hållbarhetsfrågorna har aldrig varit hetare och spänningen blir inte mindre av att Storbritannien är mitt under förhandlingarna om att lämna EU. Nyheterna har knappast flödat senaste tiden när det kommer till brexit-diskussionerna. Det känns nästan som att parlamentet och brexit-debatten även de har tagit jullov.

Theresa May lever farligt

Det var inte allt för länge sedan premiärminister May kom levande ut en misstroendeförklaring. Efter att May presenterats utträdesavtalet väcktes frågan om det fanns förtroende för ledaren i det konservativa partiet. I omröstningen klargjordes att May fortfarande har internt stöd att leda partiet. Hon gick då segrande ur misstroendeomröstningen, men nu har frågan återigen blossat upp. Denna gång är det inte det konservativa partiet som ifrågasätter Theresa Mays ledarskap.

Ledarskapet begärs nu ställas inför en prövning av oppositionspartiet Labour. Jeremy Corbyn, ledare för Labour, har begärt en ny misstroende omröstning mot bakgrund av att Theresa May inte låtit parlamentet rösta om utträdesavtalet. Labour har offentligt kritiserat Mays hanterande och är missnöjda med att regeringen och May har haft en brexit-uppgörelse med EU i snart en månad men att parlamentet ännu inte fått möjlighet att uttala sig i frågan. När misstroendeomröstningen skulle äga rum är ännu inte klart. Omröstningen tar sikte på Mays ledarskap och inte regeringen i dess helhet.

Bedömningarna som hittills gjort är att utträdesavtalet kommer röstas ner av parlamentet, vilket troligtvis är den enkla förklaringen till varför May avvaktar med omröstningen i parlamentet.

Det viskas om en ny omröstning i korridorerna

Enligt uppgifter är det inte längre omöjligt att det brittiska parlamentet ändrar inställning angående en andra folkomröstning. Förslaget har diskuterats än mer intensivt i takt med att läget blivit än mer låst i Storbritannien. Vägen framåt verkar just nu inte vara genom diskussioner mellan regeringen och parlamentet. Senast för ett par månader sen var inte tanken aktuell men nu eftersom tiden är knapp och det är stiltje i förhandlingarna har en andra folkomröstning börjat diskuteras.

Theresa May har kraftigt tagit avstånd från förslaget. Hon anser att idén underminerar förtroendet för den politiska processen och att folket redan avlagt sin röst.

I den brittiska regeringen har det uppkommit en spricka i frågan. Enligt uppgifter som publicerades i The Sunday Times och Mail on Sunday ska flera ministrar så som Amber Rudd, pensionsminsiter, Philip Hammon, finansminister, David Gauke justitieminister och näringsministern Greg Clark vara redo att ställa sig bakom ytterligare en omröstning. Att det föreligger en splittring mellan ministrarna dementerades av David Lidington och Damian Hinds som också är en del av Storbritanniens regering.

När frågan om en andra folkomröstning har kommit på tapeten kunde ledaren i öster, Rysslands president, Putin, inte avhålla sig ett uttalande. Presidenten har i tidigare uttalanden ställt sig bakom May i hennes åsikt om att lämna EU. Putin ifrågasatte om det verkligen var demokratiskt att rösta om och om igen bara för att frågan är komplex. Han sa: Vad är då anledningen till att rösta vid första tillfället?
Fram till parlamentet avgett sitt utlåtande om utträdesavtalet lär frågan om en andra folkomröstning diskuteras.

Malmström visar oro över framtiden

I samband med ett seminarium om EU:s handelspolitik lyfte den svenska kommissionären Cecilia Malmström frågan om frihandeln. Det politiska globala läget är enligt handelskommissionären mycket spänt. Hon underströk händelser som det misslyckade handelsavtalet med USA, det nya och omarbetade handelsavtalet mellan USA-México-Kanada, handelsspänningarna mellan USA och Kina samt inte minst brexit. Enligt Malmström finns det anledning att vara orolig.

Det kommer få vidsträckta konsekvenser inom olika näringar och särskilt för aktörer som använder sig av de globala värdekedjorna. En stor del av problematiken ligger i att EU-länderna uppfattar en snedvriden konkurrens då Kina inte agerar som en marknadsekonomi. Med olika spelregler på samma marknad blir det i princip omöjligt att konkurrera.

Angående brexit diskuterades de olika alternativen men handelsministern är lika oviss som oss andra. Bollen ligger hos britterna och det är först när de har kommit till ett beslut EU kommer börja agera. Givetvis finns en viss beredskap för en brexit utan avtal, men handelsministern underströk att det alternativet förlorar alla parter på, varför förhoppningarna är stora på en konstruktiv lösning. Hon såg även en ljusning nu när britterna på eget initiativ kan återkalla art.50, det vill säga de har åtminstone möjlighet att skjuta på utträdet om de känner att tiden blir knapp.

Theresa May kanske inte ser tillbaka på 2018 som ett av sina bästa år i livet, men förhoppningarna om ett bättre 2019 är stora. Trots att britterna förbereder sig inför den värsta utgången, en brexit utan avtal, så finns det ändå hopp så här i juletid att parlamentet tar sitt förnuft till fånga. Att lämna EU utan ett avtal är som att skicka tomten ut på sin julklappsutdelning utan släde och renar.

För att kunna skapa Storbritannien en god grund att utgå ifrån så behövs ett skyddsnät och vissa institutioner. Storbritannien kan lämna ut klappar till omvärlden, i form exempelvis frihandelsavtal med andra parter än EU, men för att detta ska bli bra behöver de släden och renarna som på ett bekvämt sätt kan ta de ut i världen. En krasch ut gör att arbetet kommer ta mycket längre tid. Då behövs det bygga nya slädar och skaffas nya trogna renar.

Vi får helt enkelt hoppas på att de brittiska parlamentarikerna får en fridfull jul med tid att begrunda den allvarsamma situationen och att vi 2019 möts av beskedet att Storbritannien lämnar organiserat. Med lite tur spetsas julsnapsen med något ”utträdesavtals-vänligt”.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.