Hoppa till innehåll

Svensk Handel, Visita, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har i ett gemensamt arbete under 2022 och 2023 reviderat de samförhandlade indexklausulerna. Indexklausulerna kan användas i lokalhyreskontrakt som löper minst tre år i taget om ett indextillägg ska kunna utgå.

butikslokal-900x280.jpg

Revisionen innebär ingen förändring i någon materiell betydelse men är tänkt att leda till att indexklausulerna blir lättare att förstå och använda. Indexklausulerna uppdateras med ett förtydligande om att indextalets förändring mellan olika år innebär att indextillägget på hyran kan bli såväl högre som lägre mellan olika år.

Dessutom uppdateras anvisningarna till indexklausulerna. Bland annat tydliggörs att bashyran, det vill säga den del av hyran som ligger till grund för indextillägget, är en förhandlingsfråga mellan hyresavtalets parter. Dessutom utökas antalet räkneexempel och beskrivningen av vilka andra villkor som kan påverka bashyrans storlek.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.