Hoppa till innehåll

Den 1 maj 2022 trädde den nya konsumentköplagen i kraft och ersatte den tidigare konsumentköplagen (1990:932). Den nya lagen innebär ett stärkt konsumentskydd som är mer anpassat till dagens digitaliserade konsumentmarknader.

arbetsratt-paragraf.jpg

Svensk Handel och Svensk Handel Juridik har tagit fram en vägledning för Svensk Handels medlemmar. Vägledningen syftar till att sammanfattat presentera de centrala nyheter och förändringar som den nya konsumentköplagen innebär samt fungera som ett stöd i de juridiska bedömningar som företag som säljer varor till konsumenter eventuellt kan komma att behöva göra.

Lagen är tillämplig vid försäljning mellan näringsidkare och konsumenter, så alla företag som säljer till konsumenter påverkas av lagändringarna. Lagen gäller även för vissa ”gratistjänster”, sådana när konsumenten lämnar personuppgifter i utbyte mot den digitala tjänsten, om inte leverantören av den digitala tjänsten bara behandlar personuppgifterna för att uppfylla ett rättsligt krav eller för att fullgöra andra skyldigheter i avtalet med konsumenten.

Följande företag kommer sannolikt påverkas särskilt:

  • Företag som säljer varor med digitala delar eller som ger ut digitalt innehåll och digitala tjänster.

  • Företag som erbjuder gratistjänster i utbyte mot personuppgifter av konsumenterna.

  • Företag som säljer begagnade produkter och som tidigare sålt varorna i ”befintligt skick”.

  • Företag som erbjuder gratistjänster i utbyte mot personuppgifter av konsumenterna.

För medlemmar

Om du loggar in kan du som medlem ladda ner vår vägledning här.

________________________________

Ta hjälp av Svensk Handel Juridik

Vid behov av hjälp kan ni kontakta Svensk Handel Juridik. Som medlem har du en särskilt förmånlig taxa på Svensk Handel Juridiks tjänster.

Som komplement till vägledningen har Svensk Handel Juridik tagit fram verktyg och rutiner som ska underlätta handelsföretagets praktiska arbete med konsumenträttsliga frågor, exempelvis hur en reklamation i praktiken kan hanteras. Som medlem har du en särskilt förmånlig taxa på Svensk Handel Juridiks tjänster.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.