Hoppa till innehåll

Oväntat stark septembermånad för e-handeln – men svag jämförelsemånad

Svensk Handels E-handelsindikator för september månad visar att e-handelns omsättning steg med 19 procent jämfört med samma månad föregående år. Jämförelsemånaden september 2021 var dock ovanligt svag med den lägsta omsättningen sedan pandemin startade, vilket är huvudförklaringen till den stora procentuella uppgången.

2425fba7d0014eadbe403c76969e50fe.jpg

Från januari till och med september har omsättningen minskat med 10 procent mätt i svenska konsumenters e-handel från enbart svenska aktörer och med 13 procent när även e-handeln från utländska aktörer inkluderas.

- E-handeln i september överraskade med en stor uppgång, även om jämförelsen görs med förra årets svagaste försäljningsmånad. Jämfört med augusti i år var uppgången 8 procent i september. En del av detta kan förklaras med prishöjningar, men vi bedömer att det även var en viss uppgång räknat i volym i september. E-handeln återhämtade sig alltså något i september jämfört med de senaste månadernas svaga utveckling säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Andelen som e-handlade uppgick till 68 procent i september vilket bara är marginellt lägre än motsvarande andel i september förra året.

- Andelen av befolkningen som e-handlat fortsatte att ligga på en hög nivå i september.
Beteendeförändringen från pandemin består alltså i huvudsak, även om mer av
inköpsbeloppen styrts om till den fysiska handeln under året. Det är för tidigt att säga om den starka septembersiffran utgör ett trendbrott, men det är klart att även inflationen framöver kommer att påverka jämförelsen mot tidigare år, säger Johan Davidson.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.