Hoppa till innehåll

Handelns framtidstro stärktes i maj, särskilt inom sällanköpsvaruhandeln. Förväntningar på både försäljning, lönsamhet och sysselsättning pekar uppåt – men läget är fortsatt skört, med pessimistiska framtidsförväntningar. Det visar Svensk Handels senaste Handelsbarometer.

hb-mockup-maj-25.png

Handelns framtidsförväntningar stärktes tydligt i maj. Särskilt stark förbättring noterades inom sällanköpsvaruhandeln, där framtidsindikatorn steg med 9,7 enheter till 90,7. Även dagligvaruhandeln och partihandeln rapporterade ökad framtidstro – men samtliga delbranscher ligger fortsatt under det neutrala indexvärdet 100, vilket medför att handelsföretagen fortsatt ser pessimistiskt på kommande tre månader.

Det är glädjande att vi ser ett så tydligt uppsving i handelsföretagens framtidstro. Efter en skakig vår präglad av oro kring handelstullar och geopolitik finns nu en något mer samlad optimism i branschen. Men handelsföretagen vet också att läget kan vända snabbt, vilket är en stor anledning till att en viss oro ändå kvarstår.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

Sällanköpsvaruhandeln driver uppgången

Sällanköpsvaruhandeln visar den mest positiva utvecklingen i maj. Framtidstron stärks framför allt av förväntningar om ökad försäljning, som ökar med 12,4 enheter till 95,3.

I dagligvaruhandeln ökar framtidsindikatorn med 4,3 enheter till 89,9.

Partihandelns framtidsindikator steg med 6,8 enheter till 92,6. Här driver också försäljningsförväntningarna (+10,8 enheter till 96,9) utvecklingen.

–  Det råder inga tvivel om att handeln fortsatt är pressad, men det finns hopp om att vändningen vi nu ser är början på något mer bestående. Detta bygger dock på att regeringen levererar på sina löften kring ökad tillväxt och köpkraft. Ett välmående handelsland är bra för Sverige i stort, säger Sofia Larsen.

Försiktig optimism – men riskerna finns kvar

Trots den starka utvecklingen ligger samtliga indikatorvärden fortfarande under 100, vilket betyder att framtidsförväntningarna fortsatt är pessimistiska. Svensk Handel pekar också på att osäkerheten visserligen har minskat – men långt ifrån försvunnit.

Man kan se ljuset i tunneln, men vi vet tyvärr inte hur lång tunneln är. Vår bedömning är att pausen i tullfrågan spelat in i utvecklingen. Men nu krävs stabilitet och långsiktighet. annars riskerar de positiva tongångarna att klinga av. Vi utgår ifrån att Riksbanken kommer att sänka räntan igen inom kort.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

Handelsbarometern i korthet för maj 2025:

  • Dagligvaruhandeln: Framtidsindikatorn ligger på 89,9 (4,3 enheter)

  • Sällanköpsvaruhandeln: Framtidsindikatorn steg till 90,7 (9,7 enheter)

  • Partihandeln: Framtidsindikatorn sjönk till 92,6 (6,8 enheter)

Så förklaras Handelsbarometern

Handelsbarometerns Framtidsindikator beräknas som det genomsnittliga nettotalet för tre frågor som rör butikschefernas förväntningar på försäljning, antalet medarbetare och lönsamhetsutveckling de kommande tre månaderna. Utifrån detta beräknas ett index med ett neutralt värde 100 där indextal över 100 innebär positiva framtidsförväntningar och under 100 innebär negativa framtidsförväntningar.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.