Hoppa till innehåll

Sol och plusgrader i hela landet innebär att många uppdaterar sin vårgarderob. Det återspeglas i månadens Stilindex, där både kläd- och skohandeln uppvisar en liten ökning i försäljningen. Ett välkommet skifte, givet det tuffa ekonomiska läget som slår hårt mot branschen.

sommar-shopping.jpg

Klädhandeln noteras för en ökning på 2,4 procent jämfört med april förra året. Även inom skohandeln noteras en ökning på 9,5 procent. Beaktning måste dock tas för att siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser. Justerat för inflationen innebär siffrorna för klädhandeln alltjämt en minskning i volym. Och trots den relativt starka ökningen i skohandeln är det osäkert om försäljningsvolymen ökat. Skoinflationen har hittills i år legat på cirka 11 procent.

Butiker och e-handel

April 2023 -2022

April 2023 - 2021

Ackumulerat 2023/2022

Ackumulerat 2023/2021

Kläder

2,4 %

44,7 %

1,4 %

35,1 %

Skor

9,5 %

64,2 %

- 3,5 %

34,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

Vi är glada över att många av våra medlemmar rapporterar om en liten ökning i flöde av kunder i sina butiker. Historiskt vet vi att årstidskiftningar ofta gynnar modehandeln.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

- Samtidigt kommer vi inte ifrån det faktum att läget är otroligt tufft för många företag inom modehandeln. Konsumenternas köpkraft fortsätter att urholkas samtidigt som man möter stora kostnadsökningar, säger Sofia Larsen.

- Tuffa tider till trots genomgår handeln just nu en väldigt spännande och nödvändig transformation. Vi ser hur allt fler företag vidareutvecklar sin närvaro online och lägger ett allt större fokus på hållbarhet, säger Sofia Larsen och fortsätter:

Vi förutsätter att regeringen gör allt de kan för att se till att livskraftiga handelsföretag ges goda möjligheter att klara de utmaningar som handeln nu står i. För att det ska vara möjligt krävs konkurrenskraftiga förutsättningar. Exempelvis anser vi att en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga måste finnas med i höstbudgeten, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.