Hoppa till innehåll

Rejält lyft för klädhandeln i augusti. Slut på semestrar, ostadigt väder och en återgång till skolor och arbetsplatser bidrog till en stark månad för klädhandeln, som uppvisar en volymökning. I skohandeln sjönk däremot volymförsäljningen, men noteras ändå för en ökning i löpande priser. Det visar Svensk Handels Stilindex för augusti månad.

herrklader.jpg

Klädhandeln noteras för en uppgång på 9,0% jämfört med samma månad föregående år, medan skohandeln ökar med 4,7%. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder respektive skor innebär månadens siffror en ökning i volym för klädhandeln, medan skohandeln, positiva siffror i löpande siffror till trots, uppvisar en minskning i volym.

Butiker och e-handel

Augusti 2023-2022

Augusti 2023-2021

Ackumulerat 2023/22

Ackumulerat 2023/21

Kläder

9,0%

6,7%

3,2%

23,3%

Skor

4,7%

-3,1%

-0,1%

18,8%

Kommentarer från Svensk Handel

Det är både välkommet och glädjande att klädhandeln noteras för en volymökning under augusti. Till mångt och mycket beror den på ett ökat kundflöde såväl i fysiska som digitala butiker. Vi brukar ofta passa på att uppdatera garderoben inför hösten, då jobb och skola tar vid.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

- Likt vi tidigare påtalat är det fortfarande en utmanande höst som väntar en stor del av modehandeln. Vi vet med oss att höstmånaderna ofta är lite trögare försäljningsmässigt, samtidigt som kunderna är extremt prismedvetna. Det som kan få försäljningen att öka är ett rejält väderomslag, men vi hoppas också på en budgetproposition som ger fler människor mer pengar i plånboken, säger Sofia Larsen.

- Att kunderna blivit än mer prismedvetna ser vi bland annat genom att intresset för det cirkulära modet bara växer. Att driva ett hållbart handelsföretag är idag en konkurrensfördel, och vi ser hur allt fler företag erbjuder hållbara tjänster, exempelvis second hand-försäljning och reparationer av plagg. Second hand ska uppmuntras, varav vi vill se att momsen på second hand avskaffas, då varor som säljs som second hand redan momsbelagts en gång, när de såldes som nya, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.