Hoppa till innehåll

Sommar och semestertider bidrog till att många handlare hoppades på ett rejält kundflöde och en skjuts i försäljning under juli månad. Stilindex från Svensk Handel visar att verkligheten tyvärr blev en annan, och många i modehandeln ställer nu sitt hopp till jobb- och skolstarterna.

sko-i-sportaffar.jpg

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror en minskning i volym trots att klädhandelns siffror, som presenteras i löpande priser, visar på en ökning med 3,9 procent. Skohandelns fall var kraftigare, med en nedgång på 3,4 % i löpande priser.

Butiker och e-handel

Juli 2023 -2022

Juli 2023 - 2021

Ackumulerat 2023/2022

Ackumulerat 2023/2021

Kläder

3,9 %

9,0 %

2,3 %

26,6 %

Skor

-3,4 %

-5,7 %

-0,9 %

23,2 %

Kommentarer från Svensk Handel

Vi tvingas tyvärr konstatera att juli månad inte alls blev så bra som många handlare hade hoppats på. Visserligen är en ökning på 3,9 procent för klädhandeln välkommen, men krasst kan man konstatera att vi hade hoppats på bättre siffror, men månadens Stilindex är ytterligare ett exempel på hur hårt den rådande ekonomiska situationen slår mot handeln.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

– Nu genomför handlare kampanjer kring att många återvänder till jobb och skola, vilket medför att många uppdaterar garderoben. Historiskt vet vi att detta brukar innebära en uppgång och vi hoppas att så är fallet även i år och att det ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

– Handeln är extremt viktigt för Sverige. Branschen är en av näringslivets största arbetsgivare och för att det ska förbli så krävs politiska reformer så att villkoren för handeln förbättras över tid. Ett exempel på detta är genom att sänka arbetsgivaravgifterna, vilket skulle medföra att företag inom modehandeln och andra delar av handeln, skulle kunna anställa fler, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.