Hoppa till innehåll

Med studentfiranden, midsommar och semester i antågande passade många på att ge sig ut i butikerna för att uppdatera garderoben under maj. Svensk Handels Stilindex visar på en uppgång för både kläder och skor mätt i rörliga priser. Men alltjämt möter många företag inom modehandeln stora utmaningar.

klader-pa-galgar-hander.jpg

Klädhandeln noteras för en ökning på 3,7 procent jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln noteras för en ökning på 2,5 procent. Resultaten i Stilindex presenteras dock i löpande priser. Justerat för inflationen innebär siffrorna för klädhandeln alltjämt en minskning i volym, om man utgår från inflationen på kläder och skor i april.

Butiker och e-handel

Maj 2023 -2022

Maj 2023 - 2021

Ackumulerat 2023/2022

Ackumulerat 2023/2021

Kläder

3,7 %

42,5 %

2,3 %

37,6 %

Skor

2,5 %

44,0 %

- 1,4 %

37,8 %

Kommentarer från Svensk Handel

Maj är historiskt en viktig månad för svenska modeföretag. För många stundar studentfester och vi får rapporter om en stor efterfrågan på klänningar och kostymer. Det är, i de tuffa ekonomiska tiderna, viktigt att månadens siffror var positiva. Maj 2022 var en bra månad, då utvecklingstalen man mötte var höga.
Maria Mikkonen
chefsekonom på Svensk Handel

– Tyvärr ser vi fortsatt hur den höga inflationen slår hårt mot såväl handlare som konsument. Utöver detta så är en svag krona som bekant inte något som gynnar svenska modehandlare, då inköpskostnaderna stiger kraftigt. Utmaningar likt dessa kommer många av våra medlemmar att behöva handskas med under en överskådlig framtid, säger Maria Mikkonen.

– För många modehandlare stack slutet av maj ut som en särskilt stark period. Många passade på att lansera kampanjer, vilket ökade volymförsäljningen. Många intensifierar nu sitt arbete med kampanjer för att attrahera konsumenterna, som blivit betydligt mer prismedvetna, säger Maria Mikkonen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.