Hoppa till innehåll

Handelns utsatthet för brott ökade under 2021 – ny toppnivå

Den dystra trenden håller i sig. Svenska handlares brottsutsatthet befinner sig fortsatt på mycket höga nivåer. Värst är situationen i Stockholms, Örebro samt Västmanlands län, som uppvisar högst andel utsatta butiker. Detta och mycket mer visar Svensk Handels Trygghetsbarometer som sammanställt siffror över handlarnas brottsutsatthet under 2021.

989ec2129e2c483382d1f1f032cab30d.jpg

Till skillnad från 2020, då det var fler toppar och dalar, så låg den totala brottsligheten mot handeln på en stabil, men högre nivå under 2021. Största ökningarna har skett gällande stölder i butik, samt hotfullt beteende från besökare eller kund.

- Tyvärr ser vi att handlares utsatthet för brott snudd på normaliserats. Allt för många butiker runt om i landet drabbas dagligen av stölder, hot eller våld. Ser man till hur många som faktiskt väljer att anmäla är det uppenbart att det finns en uppgivenhet, att det i princip inte är värt mödan – fallen läggs ned ändå, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Stor ökning av antalet stölder - mer än var tredje butik utsatt

Stölder fortsätter att gäcka svenska handlare och befinner sig även fortsatt på höga nivåer. I genomsnitt uppgav mer än var tredje butik (37 %) att de drabbats av stölder den senaste veckan. En markant ökning från sammanställningen 2020, då motsvarande siffra var 32 %. Värst drabbade var butiker i Stockholms, Örebro och Södermanlands län.

En ytterligare oroväckande ökning noteras gällande hotfullt beteende från besökare eller kunder. I genomsnitt uppgav mer än var femte butik (22 %) att de varit utsatta för brott under den senaste månaden, vilket även det är en ökning från föregående år (19 %). Här är det Västmanlands, Stockholms och Blekinge län som toppar listan.

- Under året har vi sett exempel på butiker som tvingats stänga ned delar av sina verksamheter då man inte kunnat garantera medarbetarnas säkerhet. Rapporten visar på att nästan hälften av livsmedelsbutikerna utsatts för hotfulla situationer under året som gått. Det är en oacceptabel utveckling och förhoppningsvis är dessa siffror en rejäl väckarklocka för våra folkvalda, säger Per Geijer.

Säkerhetsindex på högsta nivån sedan mätningarna inleddes

Svensk Handels Säkerhetsindex är ett sammanfattande mått på handlares totala brottsutsatthet under den senaste månaden. 2021 års index är 45 %, vilket är en ökning jämfört med föregående år, då index var 41 %. Detta är den högsta nivån som uppmätts sedan mätningarna började 2018. Motsvarande siffra för Stockholms län var 58 %. Även det ett nytt, dystert rekord.

Årets rapport visar att livsmedelshandeln, elektronikbutiker samt sport-och fritidshandeln är de delbranscher inom handeln som är mest utsatta för brott.

- För drygt ett år sedan trädde tillträdesförbudet i kraft. Vi välkomnade beskedet, men var redan då tydliga med att fler verktyg krävs för att bryta denna negativa trend. Nu har ännu ett år gått och med det än fler dystra siffror. Det är uppenbart att rättsväsendet och politiker måste ta frågan på betydligt större allvar än vad man gör idag. Annars riskerar detta att bli en ond spiral som samhället aldrig återhämtar sig från, avslutar Per Geijer.

Trygghetsbarometern genomförs varje kvartal och under 2021 besvarades undersökningen av totalt 2794 butiker inom detaljhandeln.

Län där högst andel av butikerna utsatts för stöld

1. Stockholms län

2. Örebro län

3. Södermanlands län

Län där butikernas utsatthet för hot och våld är störst

1. Örebro län

2. Stockholms län

3. Västmanlands län

Län där butikernas totala utsatthet för brott är störst (Säkerhetsindex)

1. Stockholms län

2. Örebro län

3. Västmanlands län

4. Skåne län

5. Södermanlands län

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.