Hoppa till innehåll

Falska sedlar

Även om kontanthanteringen är betydligt mindre idag än för tio år sedan förekommer det fortfarande falska sedlar. Den senaste tiden har det framförallt handlat om falska 500-lappar.

Så minskar du risken för att drabbas:

  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. Hos Riksbanken kan du läsa mer om säkerhetsdetaljerna: Säkerhetsdetaljer

  • Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga är skadad/saknar en del detaljer eller känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller om hen kanske kan betala med kort?

  • Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då det är förenat med stor risk.

  • Färgade eller infärgade sedlar kan upptäckas genom att vara uppmärksam på färgskiftningar längs kanterna. Läs mer om färgade sedlar och hur du känner igen dem i vår Guide: Känn igen en falsk sedel.

Om du har kommit i kontakt med en falsk sedel, antingen för att du upptäcker den och nekar köp eller om du har tagit emot en sedel; gör en polisanmälan! Lättast är att polisanmäla direkt i Svensk Handels app Säkerhetscenter som du kan ladda ner gratis i App store (iPhone) eller Google Play (Android). 

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.