Hoppa till innehåll

Förutom de uppenbara säkerhetsriskerna med att hantera kontanter – en ökad risk för rån, inbrott och stölder ‒ så förekommer även försök att handla med ogiltiga sedlar. Vi går igenom vad du behöver vara uppmärksam på och guidar dig till en säkrare kontanthantering.

e86c4f26e5b7470eab06af2fe72a3c4f.jpg

Många svenska handlare tar emot kontanter dagligen. Det är därför bra att veta hur en äkta sedel känns igen så att du inte tar emot en ogiltig sedel. En sådan sedel kan exempelvis vara falsk, skadad eller påverkad av sedelskyddsfärg. Här lär vi dig mer om falska och ogiltiga sedlar samt hur du bäst undviker att få in dessa i din butik.

Falska (förfalskade) svenska sedlar är ganska ovanliga och de som förekommer är ofta amatörmässigt utförda. Sedlar som har skrivits ut på en bläckstråleskrivare ska vara lätta att upptäcka, men eftersom många slarvar med kontrollerna kan sådana ibland slinka igenom. 

Ett enkelt och effektivt hjälpmedel för att upptäcka falska och färgade sedlar är att ha en UV-lampa vid varje kassa.

Tre kännetecken för en förfalskad sedel:

  • De fibertrådar som finns spridda över hela sedeln, och som på en äkta sedel ska lysa i blått och gult under UV-belysning, går även de åt det röda hållet.

  • En falsk sedel kan upplevas vara något rödare i färgen.

  • Papperet i en falsk sedel lyser vanligtvis vitt under lampan.

En äkta sedel känns igen på att den har:

  • Olika texter eller mönster i fluorescerande (ljusreflekterande) färg både på fram- och baksidan.

  • En papperskvalitet som absorberar UV-ljus.

Vid rån mot värdetransporter och uttagsautomater förstörs majoriteten av sedlarna av en så kallad ’sedelskyddsfärg’. Sedlar som är helt indränkta av färg kan lätt identifieras, medan sedlar som kanske bara har fått en infärgad kant ibland kan vara svåra för butikspersonalen att identifiera.

Så upptäcker du en infärgad sedel 

  • Var uppmärksam på färgskiftningar längs kanterna på sedeln. Klippta eller brända kanter, onormalt slitage och blekta färger kan vara ett tecken på försök att få bort färgen.

  • Sedelskyddsfärg kan ha olika nyanser; till exempel röd, grön och svart. Foliebandet kan också vara påverkat av försök att få bort skyddsfärgen.

På riksbank.se kan du läsa mer och bland annat ladda ner affischer att sätta upp i personalutrymmen. Har ni lärt er att känna igen infärgade sedlar är de lättare att upptäcka.

Bra att tänka på: 

Bedragare kan vilja utnyttja ångerrätten. Till exempel genom att handla dyra kapitalvaror med utgångna (gamla) sedlar och sedan återlämna varorna veckan därpå. Ett sätt att undvika denna typ av bedrägerier kan vara att begränsa beloppet vid kontantåterköp. Se till att detta framgår i din butiks regler för öppet köp.

Penningtvättsregler gäller även för handeln. Vid köp över 5 000 euro ska kunden identifieras och transaktionen registreras. Om du misstänker penningtvätt ska det omedelbart rapporteras till Finanspolisen.

Mynt 

Mynt är sällan förfalskade, däremot så kan de vara ogiltiga. Hos Riksbanken kan du läsa om: Giltiga mynt - Riksbanken.se.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.