Hoppa till innehåll

Rättegångskostnader vid tvist kring bluffakturan

Om bluffakturan gäller en summa under 26 250 kronor (halvt prisbasbelopp år 2023) tas målet upp som förenklat tvistemål (FT-mål). Detta gäller kring rättegångskostnader vid tvist.

rattegang-klubba.jpg

Ladda ner vår app Säkerhetscenter! För iPhone / Android  – ta del av varningar och tips.

Tanken är att du ska kunna försvara dig själv utan juristhjälp och domstolen ska ge dig vägledning i processen. På så sätt hålls kostnaderna kraftigt nere och drar inte iväg som vid vanliga rättegångar. Om du förlorar kan det handla om ett par tusen kronor för motpartens processkostnader (max en timme), ansökningsavgift och i vissa fall resa och uppehälle. Den ekonomiska risken är begränsad för den som vågar ta striden.

Om motparten återkallar stämningen kan målet avskrivas. Tingsrätten meddelar dig samtidigt som du tillfrågas om du begär ersättning för dina kostnader från motparten. Du har rätt att yrka ersättning för skäliga kostnader.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.