Hoppa till innehåll

Coop medverkar i Svensk Handels hållbarhetsundersökning 2024. I ett fördjupat samtal berättar hållbarhetschef Mattis Bergquist mer om Coops hållbarhetsagenda, och vad som behövs från politiskt håll för att de fortsatt ska kunna satsa på hållbarhetsarbetet fullt ut.

coop-till-webben.png
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop

Vad betyder hållbarhet, i praktiken, för Coop?

För Coop betyder hållbarhet väldigt mycket, det är grundkärnan i vårt arbete. Ända sedan vi startade 1899, så har vi haft hållbarhet med oss. Från början handlade det om rena, oförfalskade varor – och det är det vi jobbar med i dag också.

Hur underlättar ni för kunderna att göra hållbara val?

Det gör vi genom vår hållbarhetsdeklaration. Där man som kund kan scanna och titta på 10 mätvärden för varans riskavtryck. Det kan vara svårt att göra i stunden, så vill man göra det enkelt för sig så ska man handla Änglamark. Det har vi som ett varumärke sedan länge och det är också vårt hållbara varumärke.  

Vilka utmaningar har ni stött på i ert hållbarhetsarbete?

Det är många utmaningar, hållbarhetsfrågan är så stor och bred, vilket i sig är en utmaning. Sedan finns det utmaningar med att kommunicera och hantera hållbarhetsfrågan internt, just att få det interna arbetet att linjera med hållbarhetsfrågan.

Långsiktigheten är avgörande i hållbarhetsfrågan. Att våga hålla i och hålla ut och jobba med det länge, och våga mäta. Våga identifiera framgångar och motgångar. Dela sedan med er av insikterna till alla. Både internt för att underlätta processen, och externt för att visa på att man faktiskt bedriver ett långsiktigt arbete.
Mattis Bergquist
hållbarhetschef Coop Sverige

Kan du ge ett tips till andra handelsföretag, utifrån vad som har underlättat för er i hållbarhetsarbetet?

Jobba långsiktigt, det är det viktiga. Långsiktigheten är avgörande i hållbarhetsfrågan. Att våga hålla i och hålla ut och jobba med det länge, och våga mäta. Våga identifiera framgångar och motgångar. Dela sedan med er av insikterna till alla. Både internt för att underlätta processen, och externt för att visa på att man faktiskt bedriver ett långsiktigt arbete.

Vad skulle politiken kunna göra för att underlätta ert hållbarhetsarbete, tycker ni?

Det viktiga är att politikerna pekar i en riktning som faktiskt är långsiktig. Det är inte hållbart när det går upp och ner, eller när politiska beslut sitter fast i något populistiskt eller något som inte är på riktigt. Långsiktiga beslut är helt avgörande. Då får vi en riktning och tydlighet i det vi faktiskt vill göra.

Ta del av Svensk Handels senaste hållbarhetsundersökning här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.