Hoppa till innehåll

Om du som arbetsgivare har tecknat kollektivavtal omfattas dina anställda av flera försäkringar, däribland Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Den kan ge ersättning för arbetsskada om olyckan är framme.

avtalat-forsakring-webb.jpg
Foto: Avtalat/avtalat.se

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada gäller för alla anställda som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal, även ägare och vd omfattas. Försäkringen innebär att du och dina anställda kan få ersättning för förlorad inkomst om skadan lett till sjukskrivning. Det kan i så fall handla om ersättning för karensavdrag och den lön som du eller dina anställda går miste om när sjuklön eller sjukpenning betalas ut.

Om skadan lett till extra utgifter för till exempel vård eller skadade kläder kan försäkringen även ge ersättning för det. Tipsa dina anställda om att alltid spara kvitton och intyg som har med skadan att göra.

Både bestående och övergående besvär kan ge ersättning. Det kan till exempel handla om ärr, amputation eller funktionsnedsättning. Om besvären gjort att sjukskrivning varat i fler än 30 dagar kan det också ge rätt till ersättning.

Inte bara olycka i jobbet kan ge ersättning

Det är inte bara olycksfall i jobbet som räknas som arbetsskada. Är du eller dina anställda på utbildning eller tjänsteresa och råkar ut för en olycka kan det ge ersättning. Samma sak om den drabbade råkar ut för en olycka på väg till eller från arbetsplatsen och tar den vanliga vägen. Om det handlar om en olycka där ett fordon varit inblandat ska ersättning i stället sökas från trafikförsäkringen.

Ersättning kan även ges för arbetssjukdom. Det gäller om du eller någon anställd blivit fysiskt eller psykiskt sjuk på grund av jobbet. Även vid smitta, om det handlar om ett jobb där du eller den anställda kommit i kontakt med smittbärande personer eller ämnen.

Skadan ska anmälas både till Försäkringskassan och Afa Försäkring

Om någon anställd råkar ut för en skada ska det anmälas till dig som arbetsgivare och arbetsplatsens skyddsombud. Du som arbetsgivare har ett ansvar att anmäla på www.anmalarbetsskada.se Det ska även ske en anmälan till Afa Försäkring som utreder och beslutar om den anställda har rätt att få ersättning från försäkringen.

För att du inte ska missa något har Avtalat sammanställt en checklista som du hittar på avtalat.se. Där finns också bra information för dina anställda.

Checklista om en anställd skadar sig på jobbet

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.