Hoppa till innehåll

Plattformsgiganter som Amazon och Wish måste få ett utökat ansvar för varorna som de säljer. Det anser Svensk Handel som tillsammans med de nordiska systerorganisationerna uppvaktat EU-kommissionär Margrethe Vestager för att få till en förändring. ”Tiden har sprungit ifrån regelverket”, säger Svensk Handels vd.

829c285a342949aeac40f71ee5506572.jpg

Konsumenter handlar allt mer på nätet och köpen från utländska e-handelsplattformar som Amazon, Wish och Alibaba ökar. Trots att e-handelsplattformarna är detaljhandelns storspelare och riktigt mäktiga aktörer är deras ansvar för produkterna som säljs via deras sajter begränsat. 

Den växande handeln med varor från e-handelsplattformar i princip oreglerad

 – Det finns idag ett stort hål i det europeiska regelverk som garanterar säkerheten för konsumenter, arbetstagare och miljö. Den växande handeln med varor från e-handelsplattformar i princip oreglerad, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel anser att ett första steg är att e-handelsplattformarna åtminstone får ett delat ansvar med tillverkaren av produkter för att säkra att de lagar och regler som gäller i konsumentens hemland efterföljs.

Privatimporterande kunder riskerar att drabbas

Som reglerna är utformade idag riskerar kunden att drabbas. Ett exempel från Sverige var när Elsäkerhetsverket varnade för att flera USB-laddare från Wish hade sådana brister att de var direkt farliga att använda.

Kunder som köper en laddare från Wish agerar som privatimportör och kan inte räkna med att något företag tar ansvar för produkten. Detta kan får stora konsekvenser om USB-laddaren orsakar en brand då försäkringsbolag i värsta fall inte skyddar konsumenten.

Utöver schyssta villkor för kunderna, lyfter Svensk Handel även fram vikten av att värna rättvis konkurrens mellan företagare.

 – Vi välkomnar konkurrens men den ska ske på lika villkor. Dagens system gynnar de stora plattformsaktörerna framför svenska e-handelsföretag. Tiden har sprungit ifrån regelverket och det behövs en förändring, säger Karin Johansson.

Det direktiv som nu gäller antogs för 20 år sedan. EU-kommissionen har aviserat att de planerar att lägga fram ett nytt lagförslag i slutet av året. Där vill Svensk Handel och de nordiska systerorganisationerna säkra att nödvändiga förändringar av regelverket görs.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.