Hoppa till innehåll

För att stävja ökad smittspridning inför Folkhälsomyndigheten nya krav på butiker, gallerior och handelsplatser. Med start 1 december förväntas handeln vidta en rad åtgärder för att undvika att trängsel uppstår i julhandeln. Svensk Handel sammanfattar vad som gäller och har tagit fram ett specialanpassat skyltmaterial.

6ce0d65299524f72b81508dc2d820961.jpg

Texten har uppdaterats.

I veckan har vi tagit del av nyheter om hur smittspridningen återigen tar fart i Europa och under senare tid även i Sverige, om än från låga nivåer.

Mot bakgrund av detta har Folkhälsomyndigheten meddelat att de inför krav för vissa branscher, däribland handeln. Följande fem åtgärder förväntas handeln vidta från den 1 december.  Länsstyrelsen kan komma att återuppta tillsynen för att säkerställa att kraven efterlevs.

Åtgärder som handeln ska vidta för att undvika trängsel
  1. Anvisa kunder och andra besökare till en särskilt angiven in- eller utgång.

  2. Ta fram alternativa lösningar till fysiska köer.

  3. Anvisa vilket avstånd som kunder och andra besökare bör hålla till varandra till exempel genom markeringar på golvet eller marken.

  4. Anvisa i vilken riktning som kunder och andra besökare bör förflytta sig.

  5. Informera kunder och andra besökare om vilka dagar och tider det är mindre risk för trängsel.

Observera att reglerna gäller såväl inomhus- som utomhusmiljöer.

Rekommendationer från Svensk Handel – så efterlever du reglerna

Vissa av kraven kan framstå som långtgående och svåra att implementera. Här förtydligas ytterligare hur du som handlare kan tänka för att efterleva reglerna. Svensk Handel har tagit fram flera anpassade skyltar som du kan använda i din butik.  

  • Särskilt angiven in- och utgång.
    För att uppfylla kraven att anvisa till en särskilt angiven in- eller utgång kan du som handlare sätta upp riktningspilar i marken och använda skyltning. Notera att det inte förväntas att du bygger separata in- och utpassager. Har du möjlighet att möblera så att besöksflöden kan separeras är det också att rekommendera.

  • Alternativa lösningar till fysiska köer.
    För att uppfylla kraven att ta fram alternativa lösningar till fysiska köer kan du som handlare till exempel öppna fler kassor, använda nummersystem, använda dig av digital utcheckning eller ha kösystem utomhus.

  • Anvisa avstånd.
    För att uppfylla kravet om att anvisa avstånd som kunder och besökare ska hålla till varandra kan du markera ut detta i golvet och påminna med skyltar och utrop i butiken.

  • Anvisa riktningen.
    För att uppfylla kravet om att anvisa riktningen som kunder och besökare bör förflytta sig kan du sätta upp skyltar och/eller riktningspilar i butiken.

  • Informera om tider med mindre trängsel.
    För att uppfylla kravet att informera om vilka dagar och tider det är mindre risk för trängsel räcker det att du som handlare informerar om detta i anslutning till butiken och fördelaktigt även på webbplats och i företagets sociala medier-kanaler.

Observera att det inte är handlarens ansvar att kontrollera att besökarna följer avståndsmarkeringar och riktningspilar. Du som handlare förväntas informera om detta och anvisa kunderna och besökaren så de sedan själva kan se till att göra rätt.

Vilka delar av handeln omfattas av de nya reglerna?

Av förslaget framgår att köpcentrum, gallerior, butiker och serviceinrättningar omfattas av regelverket. Detta innebär att du som handlare omfattas av de regler som nu återinförs.

Vad händer med tillsynen?

Länsstyrelsen kan komma att återuppta tillsynen för att säkerställa att kraven efterlevs. Det är Länsstyrelsen i Dalarna som har det övergripande tillsynsuppdraget. Själva tillsynen styrs baserat på handelsplatsens geografiska läge. Länsstyrelserna kommer utgå ifrån Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning.  

Uppdaterat skyltmaterial för dig som handlare

Svensk Handel har tagit fram skyltmaterial samt avståndsmarkeringar som du som medlem enkelt kan använda i din verksamhet. Skyltmaterialet har uppdaterats och det finns anpassade skyltar specifikt för den kommande julhandeln.

Svensk Handel fortsätter följa utvecklingen och kommer uppdatera informationen. Om du har frågor är du alltid välkommen att höra av dig.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.