Hoppa till innehåll

Sällan tidigare har en företagsetablering i den svenska handeln fått så stor uppmärksamhet som när e-handelsjätten Amazonslog upp portarna till sin svenska webbutik. Svensk Handel välkomnar konkurrens men anser att den alltid måste ske på lika villkor – så är det inte idag.

563e85be391e4265aa9d4f7121ee8693.jpg

I länder som Tyskland och Storbritannien står Amazon för cirka en tredjedel av den totala e-handelsförsäljningen. När företagen nu satsar på den svenska marknaden kommer sannolikt e-handelsutvecklingen i Sverige ta fart ytterligare.  

I intervjuer har Svensk Handels vd Karin Johansson samtidigt framhållit att den svenska e-handelsmarknaden är mogen och Amazons resa i Sverige kommer att bli annorlunda, jämfört med exempelvis i Tyskland där företaget har varit etablerat i över 20 år.  

I en intervju med TT som bland annat publicerats i Göteborgs-Posten påminner Karin Johansson om att Amazon redan säljer för en miljard kronor till svenska konsumenter. Amazons etablering förstärker trender i handeln som vi sett under en längre tid – digitaliseringen ökarden internationella konkurrensen intensifieras och prispressen tilltar. 

När konkurrensen ökar är det avgörande att spelreglerna är lika, så är det inte idag. Svensk Handel har länge, inte minst på EU-nivå, drivit frågan om ett utökat plattformsansvar för aktörer som Amazon. Det handlar om att Amazon ska ta ansvar för att produkterna de säljer följer regler om produktsäkerhet, kemikalieinnehåll och reklamationsrätt. 

Spelreglerna ska vara lika för alla företag, stora plattformsaktörer ska inte ha en egen gräddfil när de säljer till svenska konsumenter

– Tiden har sprungit ifrån regelverket och det krävs en förändring. Spelreglerna ska vara lika för alla företag, stora plattformsaktörer ska inte ha en egen gräddfil när de säljer till svenska konsumenter, säger Karin Johansson.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.