Hoppa till innehåll

Swedish Fashion Council (SFC) genomför tillsammans med Perspetivo den första undersökningen av mångfald i den svenska modebranschen.

sfc-mangfaldsundersokning-host23.png

Redan år 2020 gjorde SFC en förstudie av upplevelsen av mångfald i branschen med anledning av  Black Lives Matter-rörelsen. I förstudien, som fokuserade på etnicitet och kulturell bakgrund, intervjuades över 80 personer verksamma i modebranschen som alla vittnade om stora utmaningar gällande mångfald och inkludering. I den första upplagan av SCF:s Fashion Transformation-rapport, som publicerades i november förra året, lyftes denna problematik och SCF:s ambition att gå från ord till handling. Detta görs nu genom att en kvantitativ enkät skickas ut till aktiva inom den svenska modebranschen med syfte att lyfta och belysa de utmaningar modebranschen står inför i mångfaldsarbetet. 

Modebranschen står i en transformation delvis präglad av digitalisering, ett förändrat konsumentbeteende, nya affärsmodeller och cirkularitet. Transformationen ställer stora krav på en kraftigt ökad innovationstakt, vilket en hög grad av mångfald har bevisats resultera i. Utöver att det borde vara en självklarhet, finns det alltså även starka affärskritiska argument för att branschen ska ta tag i sina utmaningar och tillsammans jobba för att skapa en mer inkluderande modebransch.
Jennie Rosén
vd Swedish Fashion Council

Perspektivundersökningen görs i samarbete med Perspetivo som är en av Nordens mest representativa undersöknings- och insiktsplattformar. Undersökningen kommer bland annat att kopplas till diskrimineringsgrunderna; etnicitet, ålder, könsidentitet, religion, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

För att veta vart man ska ta vägen behöver man först veta var man står. Detta gäller modebranschen i allra högsta grad som nu vill undersöka vilka perspektiv som finns i branschen, vilka som får komma till tals och vilka som uteblir på grund av bristen på inkludering.  Det pratas ofta om vikten av inkludering av olika perspektiv som om vi har ett val mellan att inkludera eller att inte göra det. Sanningen är att vi har en generation född 2010 och framåt som inte bara är den största generationen hittills, den är också den mest perspektiv- och mångfaldsrika någonsin. Inkludering av olika perspektiv är och kommer bli alltmer viktig för branschens hållbarhet och existensberättigande. Perspektivundersökningen är ett steg i rätt riktning
Suzan Hourieh Lindberg
vd Perspetivo

Swedish Fashion Council arbetar med att initiera och driva forskningsprojekt, tillhandahålla branschrapporter och främja nästa generations talanger genom inkubatorprogrammet SFC [Incubator]. Resultatet av rapporten i samarbete med Perspetivo kommer att presenteras under hösten 2023. 

Delta gärna i enkäten här: Perspektivundersökning

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
charlie-weimers.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Charlie Weimers (SD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
alice-teodorescu-mawe.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.