Hoppa till innehåll

Teknikutvecklingen påverkar svenskarnas användning av betalmedel

Svenska konsumenter vill ha olika betalmöjligheter i butik, och betalappar är här för att stanna. Men kontanter lever kvar. Det visar undersökningen ”Sverige Betalar” som Svensk Handel varit med och tagit fram.

planbok.jpg

I den färska attitydmätningen om svenskarnas betalvanor framkommer att merparten av befolkningen alltmer föredrar alternativa betalmetoder till kontanter. Användandet liksom förtroendet för mobila betalningar har ökat 43 procentenheter under ett decennium, att jämföras med användandet och förtroendet för kontanter som betalmedel som under samma period minskar med 11 procentenheter.

En förklaring till resultatet av attitydmätningen är den tekniska utvecklingen som hela tiden går framåt. Det blir allt smidigare och säkrare att använda digitala och kontaktlösa betalmetoder även i fysisk butik. Hela 86 procent av respondenterna i mätningen använder kontaktlöst kort och 79 procent föredrar också digitala kvitton vid köp i fysisk butik. 

Trots det anser majoriteten av svenskarna att det är fortsatt viktigt att det finns olika betalmodeller att välja på, något som Svensk Handel står bakom.

- Handeln ska vara tillgänglig för alla och så länge kunderna vill betala med kontanter kommer handeln att erbjuda den möjligheten. För att upprätthålla en fungerande säker kontanthantering till rimliga kostnader måste staten också ta ett större ansvar, säger Bengt.
Bengt Nilervall
Näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel

Undersökningen innefattar svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 74 år och är framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Svensk Handel, PostNord Strålfors och Carpay.

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.