Hoppa till innehåll

Teknikutvecklingen påverkar svenskarnas användning av betalmedel

Svenska konsumenter vill ha olika betalmöjligheter i butik, och betalappar är här för att stanna. Men kontanter lever kvar. Det visar undersökningen ”Sverige Betalar” som Svensk Handel varit med och tagit fram.

planbok.jpg

I den färska attitydmätningen om svenskarnas betalvanor framkommer att merparten av befolkningen alltmer föredrar alternativa betalmetoder till kontanter. Användandet liksom förtroendet för mobila betalningar har ökat 43 procentenheter under ett decennium, att jämföras med användandet och förtroendet för kontanter som betalmedel som under samma period minskar med 11 procentenheter.

En förklaring till resultatet av attitydmätningen är den tekniska utvecklingen som hela tiden går framåt. Det blir allt smidigare och säkrare att använda digitala och kontaktlösa betalmetoder även i fysisk butik. Hela 86 procent av respondenterna i mätningen använder kontaktlöst kort och 79 procent föredrar också digitala kvitton vid köp i fysisk butik. 

Trots det anser majoriteten av svenskarna att det är fortsatt viktigt att det finns olika betalmodeller att välja på, något som Svensk Handel står bakom.

- Handeln ska vara tillgänglig för alla och så länge kunderna vill betala med kontanter kommer handeln att erbjuda den möjligheten. För att upprätthålla en fungerande säker kontanthantering till rimliga kostnader måste staten också ta ett större ansvar, säger Bengt.
Bengt Nilervall
Näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel

Undersökningen innefattar svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 74 år och är framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Svensk Handel, PostNord Strålfors och Carpay.

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.